Hátraarc? A németek mégis megfontolnák az atomerőművek bezárását

Olaf Scholz német kancellár szerint az ország atomerőműveinek élettartamának meghosszabbítása „ésszerű” lehet, mivel az Oroszországból érkező gázáramlás csökkenése miatt téli üzemanyag-válság fenyeget.

A Siemens Energy mérnöki vállalatnál tett látogatása során Mülheim an der Ruhrban, ahol jelenleg az orosz gázvita középpontjában álló turbinát tárolják, Scholzot arról kérdezték, mit mondana azoknak az európai partnereknek, akik arra szólítják fel Németországot, hogy tartsa üzemben atomerőműveit.

A szociáldemokrata politikus azt válaszolta, hogy a három erőmű csak „kis hányadát” adja Németország teljes villamosenergia-ellátásának, de „mégis lehet, hogy van értelme” tovább működtetni őket. Az erőművek a tervek szerint az év végén állnak le.

Hazudós Robert

„A német energiaválság új fokozatba kapcsolt, összeomlani látszik a zöld hazugságok kártyavára” – írja véleménycikkében Krisztina Koenen.

Felvetette, hogy egyes tartományoknak, nevezetesen Bajorországnak, talán azért kell tovább működtetni az atomerőműveket, mert lemaradásban vannak a megújuló energiaforrások fejlesztését illetően.

Scholz elmondta, hogy a hatóságok „le fogják vonni a következtetéseinket” a német villamosenergia-rendszer jelenleg zajló stressztesztjéből. A teszt eredményei heteken belül várhatóak.

Az orosz gázlezárás veszélye miatt ismét vita alakult ki az atomenergia kivezetésének elhalasztásáról. Míg a három kormánypárt közül a legkisebb, a liberális Szabad Demokraták azt akarja, hogy az erőművek tovább működjenek, a Zöldek mindig is határozottan ellenezték ezt a lépést. A közelmúltban azonban a zöldek vezetői jelezték, hogy nyitottak lehetnek az erőművek nyitva tartására.

A német zöld elit félelme a nagy robbanástól

Bár a német kormány egy hárompárti koalíció, a valóságban valamiféle zöld népfront, melynek tagjai a társadalom radikális ökológiai átépítésén munkálkodnak. Krisztina Koenen írása.