Politico: ez lesz Európa utolsó nyara, az orosz tél előtt

Putyin késznek mutatkozik arra, hogy az élelmiszert, az üzemanyagot és a műtrágyát háborús fegyverként használja az Ukrajnát felfegyverző és Moszkvát szankciókkal sújtó nyugati demokráciák ellen – írja a Politico, amelyet a Mandiner szemlézett.

Élvezze a nyári napsugarakat, amíg lehet – az orosz tél közeledik Európa felé, írja a Politico. A lap emlékeztet, hogy miközben Ukrajnában továbbra is dúlnak a harcok, a háború már az egész kontinensen érezteti hatását, az élelmiszerárak emelkedése, a gázhiánytól való félelem és a gazdasággal kapcsolatos aggodalmak formájában.

És mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök késznek mutatkozik arra, hogy az élelmiszert, az üzemanyagot és a műtrágyát háborús fegyverként használja az Ukrajnát felfegyverző és Moszkvát szankciókkal sújtó nyugati demokráciák ellen, a helyzet gyorsan rosszabbra fordulhat.

Ahogy a háború elhúzódik – vagy akár még kegyetlenebbé válik –, a szakértők azt jósolják,

az európai kormányok a szegényebb, éhesebb és fázó szavazók nyomása alá kerülnek.

Ha ehhez hozzávesszük a globális élelmiszerválság miatt esetleg hirtelen beáramló menekülteket, az európai termőföldeket kiszárító hőhullámokat, valamint az új Covid-fertőzések és az ellátási láncok megszakadásának kockázatát ezen a télen, akkor nem csoda, hogy egyesek azt kérdezik, meddig lesznek képesek a nyugati kormányok fenntartani egységüket és elszántságukat.

Philip Pilkington: A nyugati szankciók máris összeomlóban

„A Kreml arra kényszeríti Európát, hogy szándékosan és nyilvánosan megszegje saját szankcióit. Ezáltal a szankciókat hiteltelenné teszi” – mutatott rá a szakember.

Egy idén tavasszal az Európai Parlament megbízásából készült felmérés szerint az uniós polgárok közel 60 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem áll készen az élelmiszer- vagy energiaárak emelkedésére. Mintegy 59 százalékuk egyetértett azzal, hogy az olyan európai értékeknek, mint a szabadság és a demokrácia, prioritást kell élvezniük, még akkor is, ha ez hatással van az árakra és a megélhetési költségekre. A jelentés azonban megjegyezte, hogy a támogatás a gazdaságilag biztosabb helyzetben lévők körében volt a legmagasabb, és 50 százalék alá csökkent azok körében, akiknek

néha vagy rendszeresen nehézséget okoz a számlák kifizetése.

Oroszország az élelmiszerek, műtrágya, olaj és gáz hatalmas exportőreként jelentős befolyással bír az európai gazdaságra. Ez csak fokozódni fog, ahogy a hőmérséklet csökken, és a fagyoskodó háztartások elkezdenek versenyezni a gyártókkal a földgázért. Már 12 uniós országot teljesen vagy részben elzártak az orosz gáztól. Ezen a héten pedig Oroszország leállította az Északi Áramlat-1 gázvezetéket, amely Németországba, valamint Franciaországba, Olaszországba és Ausztriába szállítja a gázt, meghiúsítva ezzel az európai erőfeszítéseket a téli készletek felhalmozására.

A tervezett karbantartás a tervek szerint július 21-ig tartana, de a nemzeti fővárosokban egyre nagyobb az aggodalom, hogy Moszkva ürügyet talál a leállás meghosszabbítására, esetleg határozatlan időre.

Németország útban a hadikommunizmus felé

A klímasemleges paradicsom mint utópia csak eszköz az igazi cél elérésére, ami a gazdaság, a társadalom, az egyén teljes ellenőrzése. Krisztina Koenen jelenti Németországból.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.