Philip Pilkington: A nyugati szankciók máris összeomlóban

Philip Pilkington közgazdász és befektetési szakember az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciók sikertelenségről írt az UnHerden.

Cikkében leírja, hogy 2022. július 10-én, vasárnap egy olyan hír látott napvilágot, amelyről szerinte a nyilvánosság nagyrészt hallgatott:

Kanada bejelentette, hogy felrúgja az orosz szankciókat, egy gázturbina miatt, amely az Északi Áramlat-1 vezeték működésének biztosításához szükséges.

A szakember szerint azzal, hogy egyértelműen jelezték, hogy az Oroszországgal szembeni szankciókat szükség esetén felrúgják, nyilvánvaló, hogy a szankciók nem fognak sokáig tartani.

Pilkington felhívta a figyelmet a Reuters egyik cikkére is, amelyben arról számoltak be, hogy a Kreml beleegyezett abba, hogy növeli az Európába irányuló gázszállítást és elhárítja a súlyos energiaválságot, ha a turbinát visszaadják.

„Világos, hogy mi történik itt: a Kreml arra kényszeríti Európát, hogy szándékosan és nyilvánosan megszegje saját szankcióit. Ezáltal a szankciókat hiteltelenné teszi”

– magyarázta.

A szakértő úgy véli, bár a nyugati vezetőknek erősen érdekében áll majd, hogy ne kapjanak túl nagy figyelmet a történtek, mégis egyre közelebb kerülünk a felismeréshez, hogy a szankciók nem a mi javunkra működnek.

„Bár a turbina követelése ügyes manőver volt a Kreml részéről, valami ilyesminek előbb-utóbb meg kellett történnie”

– írta Pilkington.

Philip Pilkington: Egy kibővült BRICS halálos fenyegetés a Nyugatra nézve

Putyin a múlt héten jelentette be, hogy a BRICS-országok új tartalékvaluta bevezetésére készülnek, amely közvetlen kihívója lenne a jelenleg domináns dollárnak.

„Oroszország biztosítja Európa gázellátásának 40%-át, és ezt nem lehet egyszerűen helyettesíteni – legalábbis rövid távon.

Ha Oroszország nem növeli az Európába küldött gázmennyiséget a nyáron, akkor az európai tartályok télre üresen maradnak. Nehéz megbecsülni, hogy ez mivel járna”

– tette hozzá.

Pilkington szerint nyilvánvalóan mindez azt jelentené, hogy több ezer – talán több tíz- vagy akár százezer – európai embernek kellene súlyos egészségügyi következményekkel és a hideg miatti esetleges halállal szembenéznie a télen.

„De ez az európai gazdaság teljes összeomlását is jelentené. A gyáraknak, az üzleteknek és más szolgáltatásoknak is be kellene zárniuk”

– figyelmeztetett a szakértő.

Úgy véli, az okok, amik idáig vezettek arra vezethetőek vissza, hogy az ukrajnai háború kezdetén a politikai osztálynak „látszódnia kellett, hogy tesz valamit”.

„A bohóckodásuk magasabb energiaárakhoz, rémült pénzügyi piacokhoz és romló inflációhoz vezet.

Tényleg azt hiszik, hogy a közvéleményt jobban érdekli Ukrajna, mint az olyan belpolitikai kérdések, mint a megélhetési költségek és az infláció?

Ha így gondolják, akkor téveszméik vannak”

– mutatott rá Pilkington.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Lázadnak a holland gazdák: az elit elleni felkelés globális méretűvé vált

„A globális élelmiszerhiány és az emelkedő árak miatt a holland gazdák szerepe a globális élelmiszerláncban még soha nem volt ilyen fontos. De ez a holland kormányt nem érdekli” .

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.