Durva Izrael-ellenesség az EU által is finanszírozott palesztin tankönyvekben

Egy izraeli megfigyelő-szervezet megállapította, hogy az ENSZ palesztin menekültügyi szervezete (UNRWA) által készített oktatási tankönyvek továbbra is tartalmaznak Izrael elleni erőszakra való felbujtást és zsidógyűlöletet, annak ellenére, hogy az UNRWA számos ígéretet tett az ilyen tartalmak eltávolítására.

Az IMPACT-SE nevű szervezet jelentése szerint az UNRWA által előállított oktatási irodalom „olyan anyagokat tartalmaz, amelyek dzsihádra, erőszakra és mártíromságra buzdítanak, antiszemitizmust hirdetnek, valamint gyűlöletet és az intoleranciát népszerűsítik”.

„A hamis összeesküvés-elméletek azt tanítják a diákoknak, hogy Izrael szándéka a „palesztin identitás eltörlése”, a „palesztin örökség ellopása és meghamisítása”, valamint a „jeruzsálemi kulturális örökség eltörlése” – áll a közleményben.

Az oktatási tartalom, amelyet Ciszjordániában és Gázában használnak, nem jelenik meg az UNRWA új oktatási portálján, annak ellenére, hogy azt az UNRWA hivatalos oktatási osztálya készítette.

„Ezeket az UNRWA tanárai és munkatársai fogalmazták meg, felügyelték, hagyták jóvá, nyomtatták ki és osztották szét több ezer diáknak, akiknek a neve is szerepel az anyagokon, mint a tartalomhoz hozzájáruló vagy azt felügyelő személyek” – mondta az IMPACT-SE.

A szervezet megjegyezte, hogy az UNRWA azt állítja, hogy az átláthatóság érdekében minden saját maga által készített anyagot közzétesz a honlapján.

Az UNRWA eddig nem kommentálta a jelentést.

Blinken az UNRWA antiszemitizmusáról beszélt az amerikai kongresszusban

Az amerikai külügyminiszter utalt az UNRWA oktatási anyagaira, amelyek kitörlik Izraelt a térképekről, és a terrorizmust és a mártíromságot dicsőítik.

Az IMPACT-SE vezetője, Marcus Sheff a közleményben elmondta, hogy az UNRWA tavaly ígéretet tett arra, hogy eltávolít minden jogsértő tartalmat:

„Úgy tűnik, hogy az UNRWA ezt úgy értelmezte, hogy ígérete mindössze a honlapról való eltávolítást jelenti, semmint a tényleges tantermekből való eltávolítást”.

Az IMPACT-SE által kifogásolt tartalom között volt egy nyelvtani feladat, amely azt tanította, hogy „a palesztinok a vérüket áldozzák Jeruzsálem felszabadításáért”.

Más feladatok között olyan mondatok szerepelnek, amelyek a „megszálló” elleni „dzsihád harcosokról”, Palesztina „felszabadítása” melletti elkötelezettségről és az „ellenségnek való bátor ellenállásról” szólnak.

Egy vers azt tanítja a diákoknak, hogy mártírként meghalni izraeliek megöléséért „passzió”.

„A vers dicsőíti a békés tűzszünet elutasítását a harc során, a béketeremtést a gyengeség jelének állítva be”

– áll a közleményben, melyet a Times of Israel szemlézett.

Az iszlám oktatási anyagok a zsidókat

„eredendően árulónak és az iszlámmal és a muszlimokkal szemben ellenségesnek” ábrázolják, beleértve egy másik nyelvtani feladatot, amely arra utal, hogy a zsidók tisztátalanok és bemocskolják a jeruzsálemi óvárosban lévő Templomhegyen lévő Al-Aksza mecsetet.

„Izraelt úgy írják le, mint egy olyan imperialista, európai, gyarmatosító, arabellenes összeesküvés, melynek célja, hogy az arab világot kettészakítsa” – állítja az IMPACT-SE.

Alagutat találtak az UNRWA egyik iskolája alatt Gázában

Az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező nagyon elítéli az effajta alagutak létezését.

Az IMPACT-se szerint a jelentéséből kiderül, hogy az UNRWA, ez által az ENSZ, tágabb értelemben pedig az Egyesült Államok és az Európai Unió által finanszírozott tananyag nem felel meg annak az állításának, hogy az UNRWA igazodik „az ENSZ semlegesség, az emberi jogok, a tolerancia, az egyenlőség és a faji, nemi, nyelvi és vallási megkülönböztetésmentesség értékeihez”.

A csoport közölte, hogy májusban találkoztak Philip Lazzarinivel, az UNRWA főbiztosával, hogy kifejezzék aggodalmukat „az UNRWA által készített gyűlöletkeltő anyagok és a tananyagokkal kapcsolatos titkolózás” miatt.

Az IMPACT-SE Lazzarininek is átadta a jelentés egy példányát, mielőtt az nyilvánosságra került volna.

Bár Lazzarini azt mondta, hogy vannak „szilárd belső mechanizmusok” annak biztosítására, hogy a tartalom megfeleljen az ENSZ értékeinek,

az IMPACT-SE azzal vádolta az UNRWA-t, hogy nem hajlandó nyilvánosságra hozni a folyamatot „vagy nyilvánosságra hozni a kulcsfontosságú dokumentumokat, és a pontos módszereket, amelyeket a mélyen problematikus palesztin tanterv ellen alkalmaz”.

Az IMPACT-SE megjegyezte, hogy júniusban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete felvetette az UNRWA tankönyvek tartalmának kérdését a képviselőház költségvetési bizottságának meghallgatásán, és kijelentette, hogy ez „vörös vonal mindannyiunk számára”.

Sheff szerint az Egyesült Államok által az UNRWA-nak juttatott 338 millió dollár nagy része az oktatásra megy.

2021 januárjában az IMPACT-SE hasonló jelentése szerint az UNRWA által készített anyagok „tele vannak problémás tartalommal, amely ellentmond az ENSZ által kinyilvánított értékeknek”.

A magyar biztos blokkolta a palesztinoknak szánt EU-s pénzek kifizetését

Magyarország szerint a palesztinok továbbra is olyan tankönyveket használnak, amelyek ellen korábban izraeli szervezetek emeltek kifogást.

Az UNWRA az említett jelentés közzététele után kiadott nyilatkozatában ismét fogadkozott, hogy keményen fellép az uszítás ellen.

Lazzarini, az UNWRA vezetője akkoriban egy tweetben azt mondta, hogy „az UNWRA iskoláiban nincs helye [a] gyűlöletre/erőszakra való uszításnak”. Azt állította, hogy az uszító anyagot véletlenül tették közzé.

Izrael régóta szorgalmazza az UNRWA bezárását, azzal érvelve, hogy az segíti a palesztinokkal való konfliktus állandósulását, mivel menekültstátuszt ad az 1948-as izraeli függetlenségi háború idején eredetileg kitelepítettek leszármazottainak millióinak.

Donald Trump amerikai elnök kormánya támogatta Izrael álláspontját azzal, hogy 2018-ban csökkentette a támogatásokat. Washington eddig évi 300 millió dollárt biztosított az UNRWA-nak, ami az alap éves költségvetésének nagyjából egyharmada.

A Biden-kormányzat visszaállította a finanszírozást.

Hasonló kritikák érték a Palesztin Hatóság által készített tankönyveket is.

Az Európai Parlament 2020-ban állásfoglalást fogadott el, amelyben elítélte a Palesztin Hatóságot, amiért továbbra is gyűlöletbeszédet és erőszakos anyagokat tartalmaznak az iskolai tananyagok, és kijelentette, hogy „aggasztónak tartja, hogy a palesztin tankönyvekből nem távolították el a problémás anyagokat”.

A palesztinok elutasítják azokat a vádakat, melyek szerint tankönyveik uszításnak minősülnek. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke tavaly az ENSZ előtt tartott beszédében azzal védte a tananyagot, hogy az csupán a palesztin nemzeti narratívát fejezi ki.

ENSZ által fizetett palesztin tanárok uszítanak zsidók legyilkolására

Egy, az ENSZ Izraellel szembeni elfogultságát vizsgáló szervezet hívta fel a figyelmet a nemzetközi közösség által finanszírozott szervezetben folyó dolgokról.