Alagutat találtak az UNRWA egyik iskolája alatt Gázában

Palesztin fegyveresek által használt alagutat fedeztek fel múlt hónapban az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten (UNRWA) egyik iskolája alatt Gázában – írja az Ujkelet.live.

Május 10-én a gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet 7 rakétát lőtt ki Jeruzsálemre, 11 napig tartó konfliktust robbantva ki Izraellel.

,,Az UNRWA mélységesen aggódik a közelmúltbeli gázai ellenségeskedések során a konfliktusban részt vevő felek fellépései miatt, amelyek károkat okoztak létesítményeiben, megszegve azok sérthetetlenségét és semlegességét,” – olvasható az ügynökség nyilatkozatában.

,,Előzetes figyelmeztetés nélkül, 2021. május 13. és május 15. között az izraeli légierő olyan támadásokat hajtott végre, amelyek károkat okoztak az UNRWA-létesítményekben, különösen az UNRWA Zaitoun Előkészítő Fiúiskola “A”-ban és az Általános Iskola Fiúknak “A” -ban. Ez magában foglalta az iskola belső udvarkomplexumát, amelyet két rakéta talált el, megszegve az UNRWA helyiségeinek sérthetetlenségét, és annak ellenére, hogy az iskolákat a 11 napos eszkaláció során a civilek számára sürgősségi menedékhelyként jelölték ki. A támadás megkérdőjelezi a sérthetetlenség alapelvének tiszteletben tartását. Szerencsére a támadás idején nem tartózkodtak bent lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek, és nem történt sérülés.”

,,Az Ügynökség létesítményei, csakúgy, mint az Egyesült Nemzetek összes létesítménye, ennek megfelelően vannak jelölve, és az Egyesült Nemzetek zászlaja van kitűzve a tetőre. Az UNRWA rendszeresen megosztja valamennyi létesítményének koordinátáit az érintett izraeli hatóságokkal, és konfliktusok esetén naponta megosztják a kijelölt sürgősségi menedékhelyek koordinátáit.”

,,Miközben azt vizsgálták, hogyan biztosíthatnák az épületet a rakéták ellen, 2021. május 31-én egy részletes vizsgálat feltárta, hogy a rakétacsapás helyén egy üreg és egy lehetséges alagút van. Az üreg mélysége körülbelül 7,5 méter az iskola alatt. Az UNRWA a kilőtt rakéták kivizsgálásával összefüggésben fedezte fel egy lehetséges alagút létezését. Nincs jel arra, hogy az alagútnak bármilyen belépési vagy kijárati pontja lenne a területen belül.”

,,Az UNRWA a lehető legszigorúbban elítéli az ilyen alagutak létezését és palesztin fegyveres csoportok általi lehetséges használatát. Elfogadhatatlan, hogy a diákokat és a személyzetet ilyen módon veszélyeztetik.”

,,Az UNRWA követeli, hogy minden fél tartózkodjon az összes olyan tevékenységtől vagy magatartástól, amely veszélyezteti a kedvezményezetteket és a személyzetet, és aláássa az UNRWA személyzetének azon képességét, hogy biztonságban segítséget nyújtson a palesztina menekülteknek. Az UNRWA létesítményei sérthetetlenek, és semlegességüket mindenkor tiszteletben kell tartani.”

A teljes cikk itt olvasható.

Igazat mondott az izraeli hadseregről, gyorsan visszahívták az UNRWA gázai vezetőjét

Matthias Schmale, helyettesével, David de Bolddal együtt, szerdán elhagyta a Hamász terrorszervezet irányítása alatt álló Gázai övezetet