Igazat mondott az izraeli hadseregről, gyorsan visszahívták az UNRWA gázai vezetőjét

Az UNRWA-nak, az ENSZ Közel-Keleten működő palesztinai menekülteket segítő és munkálkodási ügynökségének gázai műveletekért felelős vezetőjét visszahívták tisztségéből, miután az izraeli 12-es csatornának azt nyilatkozta, hogy az Izraeli Védelmi Erők légicsapásai a májusi 11 napos háború alatt a lehető legjobban védték a civileket. 

A 12-es csatorna szerint Matthias Schmale, helyettesével, David de Bolddal együtt, szerdán elhagyta a Hamász terrorszervezet irányítása alatt álló Gázai övezetet – írja az Ujkelet.live

Az ENSZ Segély-és Munkaügyi Ügynökségének szóvivője a 12-es csatornának azt nyilatkozta, hogy Schmalét visszahívták konzultációkra Jeruzsálembe, és úgy döntött, hogy hosszabb szabadságot vesz ki.

A palesztin média szerint a Hamász De Boldot is persona non grata-nak tekinti és a terrorcsoport követelte mindkettejük kirúgását.

Az UNRWA szóvivője azt mondta a 12-es csatornának, hogy De Bold Jeruzsálemből fog dolgozni, és Leni Stenseth főbiztos-helyettes fogja vezetni átmenetileg a gázai irodát.

Az UNRWA központja előtt szerdára tervezett tiltakozást Schmale távozása után törölték.

Matthias Schmaléval Arad Nir készített interjút a 12-es csatorna aktuális eseményeivel foglalkozó „Világrend” című műsorában a harcok után.

Nir arra kérte, hogy reagáljon az izraeli szóvivők azon állításaira, miszerint a hadsereg precíz bombázásokat hajtott végre, Schmale azt mondta:

„Nem vagyok katonai szakértő. Ezt nem vitatnám. Van egy olyan benyomásom is, hogy óriási kifinomultság figyelhető meg abban, ahogy az izraeli hadsereg az elmúlt 11 napban a támadásait végre hajtotta. Ez nem az én asztalom. Tehát igen, néhány kivételtől eltekintve nem bombáztak civil célpontokat. De a támadások vadsága és hevessége erősen érezhető volt.”

Az interjúban Schmale azt is megjegyezte, hogy több mint 60 gyereket öltek meg, akik közül 19 az UNRWA iskoláinak diákja volt, és elmondta, hogy a támadások okozta érzelmi traumák kezelése nagyobb kihívás, mint a lerombolt épületek újjáépítése.

A Hamász múlt kedden elítélte Schmale észrevételeit, megdöbbenését fejezve ki amiatt, hogy „katonai kommentátornak vagy szóvivőnek nevezte ki magát az izraeli hadsereg számára, mentséget szolgáltatva a civileknek és otthonaiknak okozott károkra, csökkentve a kár mértékét és dicsérve a megszálló hadsereg képességeit és támadásainak pontosságát”.

Nyilatkozatában a Hamász követelte, hogy Schmale kérjen bocsánatot, és az Egyesült Nemzetek Szervezete tegyen lépéseket az ilyen esetek megelőzése érdekében a jövőben, és tegyen lépéseket „az [egyén] ellen, aki ezt a súlyos hibát elkövette”.

Az UNRWA gázai munkatársainak küldött e-mailben Schmale azt írta, hogy az izraeli televízióban tett kijelentései „sértették és megbántották azokat, akiknek családtagjait és barátait megölték vagy megsebesítették a most  véget ért háború alatt”. Schmale sajnálatát fejezte ki az okozott fájdalom miatt, mondván: „A katonai precizitás és kifinomultság soha nem igazolja a háborút. Semmi sem indokolja a civilek megölését … Sokan vesztették életüket vagy sérültek meg súlyosan közvetlen csapás vagy váltak járulékos veszteséggé a támadások következtében. Egy olyan sűrűn lakott helyen, mint Gáza, bármely támadásnak súlyosan káros hatása lesz az emberekre és az épületekre.”

Már a 12-es csatornának adott interjúja előtt feszültség alakult ki a Hamász és Schmale között, mert nem rendelte el azonnal, hogy nyissák meg az UNRWA iskoláit azok előtt a családok előtt, akiknek az otthona megsemmisült, vagy akik elmenekültek a bombázások elől, és menedéket kerestek. Menekültek tízezrei maguk nyitották meg az iskolákat, és csupán három nappal a tűzszünet előtt kezdte az ügynökség logisztikailag megszervezni a befogadásukat. Az előző háborúkban az UNRWA a harcok első napjain már megnyitotta menedékhelyként az iskolákat.

A 12-es csatornának adott interjújában Schmale autokratikus rezsimként határozta meg a Hamászt. Arra a kérdésre, hogy a Hamász milyen szerepet vállal a romok újjáépítésében, azt mondta: „Nem dolgozhatsz olyan helyen, mint Gáza, ha nem egyeztetsz a helyi hatóságokkal. Ez minden más ilyen jellegű autokratikus rendszerre igaz.”

Schmale 2017 októbere óta tölti be a posztot. Előtte a libanoni részlegnél dolgozott. Az UNRWA jelenleg más ENSZ-ügynökségekkel közösen a nemzetközi közösséghez intézett felhívás előkészítésén dolgozik, hogy segítséget nyújtson a legutóbbi gázai háború károsultjainak, és újjáépítse a lerombolt épületeket.

Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Egy irodaépületben a terroristákkal

Az Associated Press állítása szerint soha nem osztozott tudatosan egy épületen a Hamásszal Gázában. Saját tudósítói – és az Obama-kormányzat korábbi tisztviselői – máshogy tudják.