Az UNRWA szerint az izraeli hadsereg a lehető legjobban védte a civileket

Matthias Schmale, az UNRWA, a Gázai övezet főigazgatója a egy izraeli hírműsornak adott interjújában elmondta, hogy az a benyomása volt, hogy az az izraeli hadsereg a támadásait „nagyon kifinomult módon hajtotta végre” és nem civilek ellen irányította — írja az N12, izraeli hírcsatorna.

Matthias Schmale, az UNRWA, a Gázai övezet igazgatója az izraeli 12-es hírcsatornának adott interjúban elmondta, hogy ugyan nem katonai szakértő, de szerinte az izraeli hadsereg támadásai nagyon pontosak voltak.

„Nekem az volt a benyomásom, hogy az izraeli hadsereg támadásait nagyon kifinomult módon hajtotta végre. Nem ez a probléma”

– fogalmazott az igazgató, aki hozzátette:

„Úgy gondolom, hogy nagy pontosság volt ugyan, de ésszerűtlen halálesetek történtek a civilek közt”. Schmale azt is elmondta, hogy az általa ismert adatok szerint „több, mint 60 gyerek halt meg, akik közül 19-en jártak az UNRWA iskoláiba.”

Az interjú természetesen eljutott a Hamászhoz, amely azonnal elítélő nyilatkozatot adott ki, és azt követelte, hogy Schmale haladéktalanul kérjen bocsánatot megjegyzéseiért.

„Csodálkozunk Schmale nyilatkozatán” – áll a szervezet közleményében. „Megjegyzései az izraeli fél felé történő elfogultságot tükrözik, akik 254 palesztin meggyilkolásával próbálják legitimizálni az izraeli megszállást, amely áldozatok 40% -a gyermek, nő és civil. Ezen felül több, mint 1948 sebesült is van.”

A Hamász hozzátette:

„Schmale úrnak, az UNRWA igazgatójaként fő feladata, véleményünk szerint, a palesztin menekülteknek nyújtott segítség és támogatás, nem pedig az, hogy védje az izraeli megszállást, amely ezeket a bűncselekményeket az egész világ szeme láttára követi el. Ezért azt javasoljuk, hogy az UNRWA kérjen bocsánatot a palesztinoktól ezért a megtévesztő információkat tartalmazó nyilatkozatért.”

A terrorszervezet szerint: „Az UNRWA-nak felelősségre kell vonja Schmale úrat a nyilatkozata miatt. Tisztában vagyunk az UNRWA jelentős és történelmi szerepével a palesztin menekültek támogatásában, és szeretnénk, ha ez a támogatás folytatódna.”

Fontos hozzátenni, hogy az UNRWA igazgatója az interjú további részében bírálta az izraeli hadsereg által lefolytatott akciót. Schmale szerint:

„Bár alig találnak el polgári célpontokat, a támadások nagyobb pusztítást okoztak, mint a 2014-es incidens során. Például meglátogattam egy kolléga irodáját, akinek az íróasztala elé egy nagy kő esett be a tetőn keresztül a robbanás következtében. Ha az íróasztalnál ül, már nem él.”

Biden szerint nem antiszemita az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete

Izrael szerint az ENSZ által támogatott iskolákban az oktatás magában foglalja a zsidó állam elleni uszítást.