Biden szerint nem antiszemita az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete

Az Egyesült Államok a múlt héten újra nyitotta annak a vitatott palesztin menekültügynökségnek nyújtott támogatását, amelyet Izrael azzal vádol, hogy a zsidó állam ellen felbujtó oktatást végez konzerválva ezzel a gyűlöletet – írja a Times of Israel.

„Az UNRWA egyértelművé tette az Egyesült Államok iránti szilárd elkötelezettségét az átláthatóság, az elszámoltathatóság és a semlegesség kérdésében minden tekintetben” – mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő a hétvégén adott interjúban, leírva a folyamatot, amelyben a múlt héten az adminisztráció az ügynökség finanszírozásának újraindítását jelentette be.

„A semlegesség az ENSZ-szel kapcsolatosan nem mást jelent, mint zéró toleranciát a rasszizmussal, a diszkriminációval és az antiszemitizmussal szemben.”

A tisztviselő szerint a támogatás újraindítása összhangban áll a Biden-kormány politikájával, amely a palesztin-izraeli konfliktus kétoldalú megoldását szorgalmazza.

Az UNRWA szóvivője hétfő késő délutánig nem válaszolt a Jewish Telegraphic Agency (JTA) kommentet kérő megkeresésére.

A JTA évek óta ír az UNRWA helytelen vezetéséről és az általa fenntartott iskolákban használt tankönyvekben fellelhető antiszemita tartalmakról.

A Biden-adminisztráció tisztviselője szerint a felhívás összhangban volt azzal, ami a Biden-adminisztráció gyakorlatává vált, hogy bár visszafordítja Trump kormányzati politikáját, amely Izraelt támogatta, de a változást olyan ígéretekkel és cselekedetekkel fűszerezi, amelyek biztosítják Izraelt az USA támogatásától.

Hasonló dinamika mutatkozik az adminisztráció azon törekvésében, hogy újból belépjen a 2015-ös iráni nukleáris megállapodásba.

Donald Trump elnök 2018-ban leállította az UNRWA-nak nyújtott támogatást.

A Trump- adminisztráció tisztviselői szerint az ügynökség fellépése – palesztinok millióinak menekültként történő kezelése – állandósította az izraeli-palesztin konfliktust.

Ez volt Gilad Erdan Izrael Amerikába delegált nagykövetének reakciója egy szokatlan mértékben szigorú kritika formájában a Biden adminisztráció által bejelentett 150 millió dolláros támogatás bejelentésére.

Biden az UNRWA-nak történő visszatérítéséért kampányolt – humanitárius okokból és az amerikai befolyás helyreállítása érdekében a régióban.

Januárban az iskolai oktatás békéjének és kulturális toleranciájának megfigyelésével foglalkozó intézet, azt jelentette, hogy az UNRWA tankönyvei „problémás tartalommal bővelkednek, amelyek ellentmondanak az ENSZ által lefektetett értékeknek”.

A Biden kormány egyetértett azzal, hogy a tankönyvekben szignifikáns példák találhatók az antiszemitizmusra. A hivatal szerint azonban a Biden-adminisztráció elutasította azt az előírást, miszerint a palesztin menekültek leszármazottainak menekültként való megjelölése állandósítja a konfliktust. A menekültproblémát a két állam közötti megoldással kezelnék, mondja a hivatal, ami a Biden-adminisztráció végső célja most is.

Izrael, amely az első hónapokban visszatartotta kritikáját Bidennel kapcsolatban, elítélte az ENSZ Közel-Keleten működő Palesztin Menekültek Segély- és Munkaügyi Ügynökségének vagy az UNRWA-nak nyújtott segítséget, amely több mint hatmillió palesztin számára biztosít lakhatást, iskolákat és egyéb ellátást .

„Úgy gondoljuk, hogy ennek az úgynevezett ENSZ ’menekültek’ ügynökségnek nem szabad a jelenlegi formájában léteznie” – mondta Erdan.

Izrael szerint az ENSZ által támogatott iskolákban az oktatás magában foglalja a zsidó állam elleni uszítást.

„Csalódásomat és kifogásomat fejeztem ki az UNRWA finanszírozásának megújítására vonatkozó döntés kapcsán, anélkül, hogy előbb biztosították volna bizonyos reformok végrehajtását, ideértve az uszítás megfékezését és az antiszemita tartalomnak a tantervből való eltávolítását” – mondta Erdan.

Izrael azonban már régóta szorgalmazza az UNRWA bezárását azzal érvelve, hogy az támogatja a palesztinokkal való konfliktus fenntartását azzal, hogy menekültstátuszt biztosít az eredetileg 1948-ban, az izraeli szabadságharc idején kitelepítettek leszármazottaknak.

Biden csak átutalt csendben 75 millió dollárt a Palesztin Hatóságnak

A 75 millió dollárt gazdasági támogatás címén adják, amelyet részben a „bizalom és jóakarat” visszaszerzésére kell felhasználni a Trump-elnökség idején tett vágások után.