Biden csak átutalt csendben 75 millió dollárt a Palesztin Hatóságnak

A Biden-kormány csendben növeli a Palesztin Hatóságnak nyújtott amerikai segítséget – jelentette az Associated Press szerdán, miután Donald Trump volt elnök szinte minden támogatást megszakított — írja az Arutz7.

A jelentés szerint a múlt héten, egy nappal azután, hogy az amerikai kormány bejelentette, hogy 15 millió dollárt ad a kiszolgáltatott palesztin arab közösségeknek, hogy segítsenek a COVID-19 járvány elleni küzdelemben, nyilvános bejelentés nélkül értesítette a kongresszust, hogy 75 millió dollárt ad a Palesztin Hatóságnak, gazdasági támogatás címén, amelyet részben a „bizalom és jóakarat” visszaszerzésére kell felhasználni a Trump-elnökség idején tett vágások után.

A Külügyminisztérium nem kívánta kommentálni az értesítést, és az sem volt világos, hogy a 75 millió dollár tartalmazza-e a 15 millió dolláros járványsegélyt.

„Általánosságban a közigazgatás támogatja a palesztinoknak nyújtott támogatás újrakezdését” – mondta Ned Price, a Külügyminisztérium szóvivője.

„Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a palesztin népnek nyújtott amerikai támogatás, ideértve az anyagi támogatást is, összhangban áll értékeinkkel és érdekeinkkel. És természetesen összhangban áll a palesztin nép érdekeivel. Ez összhangban áll partnerünk, Izrael érdekeivel is”- mondta Price újságíróknak.

Hivatalba lépése óta a Biden-adminisztráció megújította kapcsolatait a Palesztin Hatósággal, amelyek 2017-ben fagytak be.

A Palesztin Hatóság bojkottálta az Egyesült Államokat, tiltakozásul Donald Trump elnök Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerése és az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének a városba való áthelyezése ellen.

A Biden-kormány azonban azt tervezi, hogy visszavonja Trump Izraellel és a Palesztin Hatósággal kapcsolatos politikáját, beleértve a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) washingtoni irodájának újbóli megnyitását, valamint a jeruzsálemi konzulátust.

Egy nemrégiben közzétett dokumentumból kiderül, hogy a Biden-adminisztráció olyan tervet dolgoz ki, amelynek célja az Egyesült Államok és a Palesztin Hatóság közötti kapcsolatok „helyreállítása”.

Az amerikai elképzelés a feljegyzés szerint „azonnali távon elősegíti mind az izraeliek, mind a palesztinok szabadságát, biztonságát és jólétét”.

Biden Amerikája – Hová tűnt a középvonal?

A demokraták négy év Trump után lehetőséget kaptak arra, hogy alapjaiban alakítsák át az amerikai rendszert. Hajdú Tímea írása.