A magyar biztos blokkolta a palesztinoknak szánt EU-s pénzek kifizetését

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden érkezett Rámalláhba, hogy a palesztin miniszterelnök mellett bejelentse: két év után az Európai Unió hamarosan megszünteti a palesztinoknak nyújtandó támogatások blokkolását, mert ahogy mondta, „már minden nehézség elhárult, és világos döntés született arról, hogy sor kerül a kifizetésre”. Az EU hétfőn döntött arról, hogy folytatja a Palesztin Hatóság támogatását. Például a palesztinai egészségügyi ellátás komolyan függ ezektől a támogatásoktól — számol be a 444.hu

Ehhez képest Várhelyi Olivér, a szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos még aznap bejelentette, hogy a Bizottság másodszorra is vizsgálja az ügyet.

A magyar biztos hangsúlyozta, hogy továbbra sincs tolerancia az antiszemitizmussal, a gyűlöletkeltéssel szemben.

A palesztinok támogatását Magyarországon kívül minden tagállam megszavazta.

Várhelyi már tavaly is azért blokkolta a támogatásokat, mert szerinte változtatni kell néhány tankönyvön, ami ellen korábban izraeli szervezetek emeltek kifogást. Most is ezeket vizsgálná, ugyan az EU megbízásából a német Georg Eckert Institute már átnézte őket, hogy megfelelnek-e az Unesco előírásainak.

A magyar biztos lépésére az Európai Parlament elnöksége csalódottan reagált. „Emlékeztetnénk a biztos urat, hogy már létezik egy ilyen tanulmány, és arra ösztönözzük, hogy egy újabb finanszírozása helyett a pénzt inkább a palesztinai humanitárius szükségletekre fordítsa”.

Magyarország is elítéli az Izraelt elítélő ENSZ-jelentést

A 22 tagállam által aláírt nyilatkozatban azt is elítélték, hogy
Izrael az egyetlen ENSZ-tagállam, amely az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa állandó, nyílt végű vizsgálatának van kitéve.