Von der Leyen meglátogatja a palesztin vezetést Ramallahban

Két és fél év európai uniós támogatás nélküli időszak után a Palesztin Hatóság reméli, hogy Ursula Van der Leyen uniós biztos keddre tervezett ramallahi látogatását követően ismét több százmillió eurós támogatásban részesülhet – írja a Times of Israel

A palesztinoknak nyújtott európai támogatás azért szűnt meg, mert Brüsszel azt vitatta, hogy a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatás egy részét ahhoz a feltételhez kösse-e, hogy a palesztin tankönyvekből eltávolítsák az Izrael elleni uszítást.

A Palesztin Hatóság tankönyvei régóta viták tárgyát képezik. A megfigyelők a tanterveket az erőszak népszerűsítése és a terrorizmus dicsőítése miatt bírálták. A Palesztin Hatóság úgy védi őket, mint a nemzeti narratíva hű tükörképét.

Van der Leyen hétfőn Tel-Avivba utazik, ahol izraeli és palesztin tisztviselőkkel folytat megbeszéléseket. Hétfőn találkozik Yair Lapid külügyminiszterrel, majd kedden Ramallahba utazik, hogy találkozzon Shtayyeh-vel.

Az Európai Unió, a Palesztin Hatóság legnagyobb adományozója segít kifizetni a Palesztin Hatóság számos köztisztviselőjének fizetését, ami a ciszjordániai gazdaság jelentős részét teszi ki. Brüsszel 2008 és 2020 között mintegy 2,5 milliárd dollár közvetlen költségvetési támogatást küldött a Palesztin Hatóságnak.

2021 végén az EU Bizottság magas rangú tisztviselője, Várhelyi Olivér azt javasolta, hogy a Palesztin Hatóságnak nyújtott uniós támogatásból mintegy 10 millió dollárt a tankönyvek reformjához kössön.

Az európai államok azóta is hevesen vitatkoznak az intézkedésről, Brüsszelben erősek az érzések mellette és ellene. A késedelem súlyosbította azt a kétéves időszakot, amikor technikai okokból késett a pénzeszközök folyósítása.

„A tágabb értelemben vett kérdés az, hogy egy ilyen érdemi pénzügyi támogatást az Európa és a palesztinok közötti kapcsolat egyik eleméhez kell-e kötni?” – mondta egy februári interjúban a javaslatot bíráló európai diplomata.

Ahmad al-Deek vezető palesztin diplomata a The Times of Israel című lapnak elmondta, hogy a Palesztin Hatóság becslése szerint a finanszírozási válságnak napokon belül vége lehet..

Bármilyen mértékű feltételrendszer elfogadhatatlan lenne Ramalláh számára, mondta a Palesztin Hatóság egyik tisztviselője.

„Reméljük, hogy a finanszírozás feltételek nélkül folytatódik” – mondta az izraeli laptól névtelenséget kérő tisztviselő.

A növekvő költségvetési válság enyhítésére Izrael tavaly több mint 600 millió NIS (176 millió dollár) kölcsönt nyújtott Rámalláhnak. Ugyanebben az időszakban azonban Izrael hasonló összeget vont le, hogy megbüntesse a Palesztin Hatóságot, amiért az izraeli hatóságok által megölt vagy bebörtönzött palesztinok – köztük elítélt terroristák – családtagjainak díjat fizet.

EPA/Quique Garcia

Netanjahu hamarosan visszaszerezheti a hatalmat és jó ideig nem adja vissza

A rendkívül ingatag izraeli kormánykoalíció a végnapjaihoz közeledhet, egy jobboldali kormány pedig jobban tükrözheti a választók akaratát.