Jöhet az új Római birodalom Európában?

A brit miniszterelnök is támogatja Emmanuel Macron szélesebb kontinentális közösségre vonatkozó javaslatát.

Boris Johnson Emmanuel Macron európai politikai közösségre vonatkozó javaslatát követve azt javasolta, hogy a regionális egység megerősítése érdekében hozzanak létre egy modern, a római birodalomra emlékeztető, Törökországot és más kulcsfontosságú észak-afrikai államokat is magába foglaló kontinentális közösséget – írja a Financial Times.

A hét elején a G7-ek németországi csúcstalálkozóján az Élysée-palota azt sugallta, hogy a brit miniszterelnök egy kétoldalú találkozó során „érdeklődést” mutatott a francia elnök terve iránt.

Macron javaslata egy olyan politikai közösségről, amely szélesebb lenne, mint a 27 tagú EU, elsősorban arra irányul, hogy

Ukrajnát és más kelet-európai országokat is bevonja a „családba”, még akkor is, ha még nem, vagy talán soha nem lesznek a blokk tagjai.

A francia elnök szerint az új csoport lehetővé tenné, hogy az EU „alapértékeihez” ragaszkodó európai országok együttműködjenek a biztonság, az energia, a közlekedés, az infrastruktúra és a személyek mozgása terén.

Philip Pilkington: Egy kibővült BRICS halálos fenyegetés a Nyugatra nézve

Putyin a múlt héten jelentette be, hogy a BRICS-országok új tartalékvaluta bevezetésére készülnek, amely közvetlen kihívója lenne a jelenleg domináns dollárnak.

A Financial Times szerint az a lehetőség, hogy a Brexit utáni Nagy-Britannia is tagja legyen a javasolt közösségnek, Macron utólagos elképzelése volt, aki francia tisztviselők szerint régóta javítani akarja a kétoldalú kapcsolatokat Londonnal, de Johnsont megbízhatatlan tárgyalópartnernek találta.

Újságíróknak nyilatkozva, miközben Madridba utazott egy NATO-csúcstalálkozóra, Johnson azzal érvelt, hogy az ötlet először tőle származik, és hozzátette, hogy ő is támogatja az észak-afrikai országokat is magában foglaló szélesebb körű szövetséget.

„Ez az ötlet már akkor felmerült bennem, amikor először lettem külügyminiszter”

– mondta, utalva a 2016 és 2018 között betöltött posztjára.

„Az a véleményem, hogy újra kellene építenünk az egész koncepciót. Szerintem Törökországnak is ott kellene lennie. Szerintem a Maghrebnek is ott kellene lennie, és

szerintem alapvetően a Római Birodalom Mare Nostrumát kellene újjáteremtenünk.”

Kissinger: Európa és Oroszország kapcsolatát újra kell definiálni

Kissinger szerint le kell ülni tárgyalni Putyinnal, nem szabad engedni az orosz nukleáris zsarolásnak és újjá kell építeni Ukrajnát.