Izrael lézerfegyvereket adna Szaúd-Arábiának és az Emírségeknek

Izrael egy hétfői jelentés szerint arra kívánja kérni Joe Biden amerikai elnököt, hogy engedélyezze egy izraeli lézerrel működő légvédelmi rendszer szállítását az Irán ellen szövetséges arab országoknak, köztük Szaúd-Arábiának.

A lépés része lenne annak az Egyesült Államok által vezetett erőfeszítésnek, amely az iráni támadó drónok és rakéták fenyegetése elleni regionális együttműködés kialakítására irányul. A legutóbbi jelentések szerint a részes felek között szerepel az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Jordánia, Bahrein, Szaúd-Arábia és Katar.

A Channel 12 hírcsatorna, amely nem nevezte meg forrásait, arról számolt be, hogy

a terv szerint az Iron Beam nevű rendszert az Egyesült Arab Emírségekbe és „valószínűleg Szaúd-Arábiába is” szállítanák.

Izrael diplomáciai kapcsolatot tart fenn Egyiptommal, Jordániával, az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel, de Szaúd-Arábiával és Katarral nem.

Izrael regionális légvédelmi szövetség kiépítésén dolgozik az USA támogatásával

Arab országok is részt vesznek az iráni támadások kivédésére szolgáló kezdeményezésben.

Hétfőn Beni Ganz védelmi miniszter legalábbis részben megerősíteni látszott azt a jelentést, miszerint az izraeli hadsereg tárgyalásokat folytat szaúdi és katari kollégáival egy Irán elleni regionális légvédelmi szövetség kiépítéséről, és Biden közelgő regionális látogatása során lehetséges „áttörésről” beszélt.

„A térség további országaival építjük széles körű partnerségünket a biztonságos, stabil és virágzó Közel-Kelet biztosítása érdekében. Ebbe többek között a légvédelem is beletartozik”

– mondta Ganz a Knesszetben, a Kék-fehér pártja frakcióülésének kezdetén tartott beszédében.

„Természetesen mindannyian készülünk Biden közel-keleti és izraeli látogatására, amely remélem, hogy pozitív hatással lesz, és talán áttörést hozhat abban, hogy fel tudjunk lépni az iráni agresszióval szemben a térségben”

– tette hozzá.

Biden a tervek szerint július 13-16. között Izraelbe és Szaúd-Arábiába is látogat.

A NATO-hoz hasonló közel-keleti katonai szövetség jöhet létre

„Az elsők között lennék, akik támogatnának egy közel-keleti NATO-t” – nyilatkozta a jordán király az NBC-nek.

Ahogy korábban megírtuk szinte elhanyagolható üzemeltetési költségekkel fognak működni az – elsősorban a Gázai övezetből indított, és a szomszédos izraeli települések felé kilőtt rakéták, drónok és aknalövedékek elfogására szolgáló – új lézerrendszerek, melyek a tervek szerint három éven belül elkészülnek.

A lézeren alapuló új rendszert kifejlesztő izraeli Elbit Systems és Rafael Advanced Defense Systems fegyvergyártó vállalatok közölték, hogy három éven belül képesek megindítani a gyártást. A rendszert elsőként a Gázai övezet mellé telepítik az onnan kilőtt rakéták befogására.

Az új védelmi fegyverek fókuszált, nagy hatótávolságú, 100 kilowatt erősségű lézersugarakat használnak, amelyek 10 kilométeres hatótávolságig képesek a rakéták, a drónok és az aknavető lövedékek megsemmisítésére.

„Két technológiai újítással sikerült elérnünk valamit, amely tudomásom szerint senki másnak nem sikerült”

– mondta a védelmi minisztérium kutatási és fejlesztési osztályát vezető Janiv Rotem tábornok az új fegyverről.

Az izraeli légierő parancsnoka: A lézerek megváltoztatják a jövő csatatereit

„A légi dimenzió egyre erősödik a régióban és az egész világon. Egyre több küldetést kapunk – a harctér pedig a szemünk előtt változik meg” – mondta Nurkin vezérőrnagy.

Egyelőre a korábbi Vaskupola légvédelmi rendszerrel összehangolva működik majd az új fegyverzet, amely az aktuális fenyegetéshez igazítja az elfogást, és amikor lehetséges, lézerágyúval és nem a drága ellenrakétákkal semmisíti meg az Izraelre célzott lövedékeket.

A Vaskupolától eltérően a lézerrendszer képes lesz a rakétákat már az ellenséges terület felett elfogni, még mielőtt elérnék Izraelt.

A rendszer nem igényel folyamatos elfogórakéta-utánpótlást sem harc közben, szemben a Vaskupolával, amelynek működéséhez elfogó ellenrakétákat kell a kilövő egységekhez szállítani.

A Vaskupola rakétái több tízezer sékelbe (több mint egymillió forintba) kerülnek, a lézeres elfogáshoz viszont csak néhány sékel (legfeljebb ezer forint) árú elektromosság szükséges.

Lézerkupolával vinné csődbe az ellenségeit Izrael

„A lézerrendszerrel az ellenség több tízezer dollárt kénytelen befektetni, mi pedig mindössze két dollárnyi áramot” – büszkélkedett Naftali Bennett miniszterelnök.