Válasszunk vagy ne válasszunk? Ez a legnagyobb kérdés Izraelben

A Neokohn főszerkesztője

 

Folyamatosan zajlanak az egyeztetések a kormánypárti és az ellenzéki képviselők közt Izraelben. Vannak akik a három éven belül ötödik választások kiírását támogatják, mások a jelenlegi parlamenti mandátumokat tartanák meg és alakítanának új kormányt. Benjamin Netanjahu személye a politikai helyzet rendeződésének egyaránt motorja és akadálya.

Miután hétfőn meglepetésre Naftali Bennett miniszterelnök és koalíciós fő partnere, Jáir Lapid külügyminiszter bejelentette, hogy nem látnak kiutat a kisebbségbe szorult kormány helyzetének megerősödésére és a 24. országgyűlés feloszlatását kezdeményezik, ha lehet még nagyobb erővel dolgoznak az ellenzéki Likud párti képviselők azon, hogy további, a jelenlegi koalíciós pártok képviselői közül csábítsanak politikusokat egy új, Netanjahu vezette kormányba.

Mindenki versenyt fut az idővel. A kormánypárti erők azon dolgoznak, hogy minél előbb, várhatóan a jövő héten megszavazzák a Knesszet feloszlatásáról szóló törvényjavaslatot, melynek előzetes olvasata tegnap csont nélkül, 110 igen és zéró ellenszavazat mellett ment át az országgyűlésen. Ha feloszlik a parlament, az őszi zsidó ünnepek utánra írhatják ki a következő választásokat.

Ugyanakkor az ellenzéki Likud párt, amelynek képviselői szintén megszavazták a feloszlatásról szóló előzetes olvasatot, nem sietnének annak törvényi szintre emelésével. Ugyanis ha sikerülne további kormánypárti politikusokat átcsábítani – zsíros pozíciók és miniszteri tárcák árán – akkor a jelenlegi mandátumfelosztás mellett alakulhatna új kormány, természetesen Netanjahu vezetésével.

Miért a sietség egyoldalról és az óvatosság a másikról? Mert a közvéleménykutatások szerint az új választás végeredménye aligha vetne véget az évek óta tartó politikai patthelyzetnek és szó sincs arról, hogy a Netanjahu vezette jobboldali és vallásos pártokból álló blokk kényelmes többséget szerezne.

A Likudnak tehát szüksége van további, a kormányoldalból kiábrándult, dezertálni hajlandó képviselőkre, főként, mert a jelenlegi kormányoldal pártjainak vezetői sorra utasítják vissza Netanjahu koalíciós ajánlatát.

Gideon Száár volt-likudos politikus, akinek Új Remény pártját éppen a Netanjahu iránti csalódottság hívta életre és akinek szervezete a legújabb közvélemény kutatások alapján lehet, hogy el sem érné a parlamentbe jutáshoz szükséges nem túl magas, mindössze 3,25%-os küszöböt, népszerűtlenségének tudatában utasította vissza Netanjahu ajánlatát. Ennek oka éppen az lehet, hogy Száár felismerte, hogy Naftali Bennett bukása leginkább annak köszönhető, hogy a miniszterelnök hátat fordítva szavazóinak a kormányra jutás miatt nem átallott szövetkezni a baloldallal, ráadásul egy radikális arab párttal is hajlandó volt egyezségre jutni.

Továbbra is Netanjahu a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt

Viszont ha ma tartanák a választásokat, nem tudna kormányt alakítani a 61 mandátumos parlamenti többség elérésével.

Száár minden bizonnyal úgy érzi, hogy ha mégis összeállna Netanjahuval, az hasonló módon jelezné amúgy sem népes szavazótáborának, hogy képes szembe köpni saját hitvallását.

De nem Száár az egyetlen, aki csípőből utasította vissza Netanjahu koalíciós ajánlatát. Benny Ganz, a Kék-Fehér párt első embere sem kért a ravasz politikus békejobbjából, ami magunk közt szólva érthető, hiszen Netanjahu legutóbbi ciklusában éppen ő volt az, aki a ráfázott a Likud vezetőjével való szövetségre. Pedig Netanjahu nagyvonalú ajánlatot tett a magyar felmenőkkel büszkélkedő, jelenlegi védelmi miniszternek, egy évre megkapta volna azt a miniszerelnöki széket, amit a korábbi, szintén rotációs alapú ciklusban, soha nem tudott elfoglalni.

Netanjahut tehát sokan nem szeretik. Talán legkevésbé Avigdor Liberman, az orosz szavazókat megszólító Jiszrael Béténu párt elnöke, aki szintén nem kér a Likud vezérének ajánlatából és jelezte azt is, hogy támogatná Gideon Száárék azon törvényjavaslatát, mely a miniszterelnökként betölthető időt nyolc évben maximalizálná.

Szakértők szerint figyelemreméltó, hogy maga Naftali Bennett, aki a legújabb hírek szerint vissza fog vonulni a politikából úgy nyilatkozott, hogy nem fogja megszavazni ezt a javaslatot, ugyanakkor jelezte, hogy döntése nem kell hogy befolyásolja pártja képviselőit.

Nem is fogja. Ugyanis az egyre gyengülő Bennett úgy tűnik nemigen tudja biztosítani a frakciófegyelmet pártjában, Ajelet Shaked, a Jáminá második embere például jelezte, hogy szívesen beállna Netanjahu mögé egy választások nélküli, azonnal megalakuló kormányba.

Miki Zohar Likud párti képviselő szerdán a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak azt mondta

hogy van „néhány Jáminá párti képviselő, akik megértette, hogy politikai életük a végéhez közeledik”, és ezért alternatív kormány megalakításával szeretnék fenntartani a jelenlegi Knesszetet. Ugyanakkor Zohar megjegyezte, hogy ő személy szerint az újabb választásokat preferálja.

Előzetesen megszavazták a Knesszet feloszlatását, de a műsornak még nincs vége

Az izraeli parlament 110:0 arányban megszavazta az előrehozott választásokat elindító törvény előzetes szavazását, az ellenzék azonban lassítani akarja a feloszlatás végső döntést.