Teljesen visszavonulhat a politikától Naftali Bennett

Naftali Bennett miniszterelnök vissza kíván vonulni a politikai élettől, és nem indul a következő választásokon – jelentette Amit Segal, ismert politikai kommentátor, az Arutz7 szerint.

A jelentés két nappal azután érkezett, hogy Bennett és Jair Lapid miniszterelnök-helyettes bejelentette a kormány feloszlatását.

Bennett azután döntött a Knesszet feloszlatása mellett, hogy múlt pénteken megbeszélést folytatott a főügyésszel arról a káoszról, amely akkor keletkezik, ha nem fogadják el a júdea-szamáriai területek szabályozását. „Nem vagyok hajlandó elfogadni a zsarolást és a fenyegetéseket. Ha kárt okozok az államnak a Júdea és Szamária-szabályozás elmaradása miatt, akkor elmegyek” – mondta Bennett.

A koalíciós megállapodás szerinti átmeneti időszakban Jair Lapid lesz a miniszterelnök, aki július 13-án a zsidó államban tett látogatása során Joe Biden amerikai elnököt mint Izrael miniszterelnökét fogja köszönteni. A 25. Knesszet megválasztására októberben kerül sor; jelenleg a legvalószínűbb időpontnak október 25-e tűnik.

A kormány feloszlatásával Naftali Bennett lesz Izrael történetének legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke, ezt a rekordot Lapid döntené meg, ha a választások után nem marad miniszterelnök.

Bennett politikai karrierje már egyszer véget érni látszott, a 2019 áprilisi választásokat követően, amikor Új Jobboldal pártja nem szerzett elég szavazatot a választási küszöb átlépéséhez.

Ganz visszautasítja Netanjahu miniszterelnöki ajánlatát

A jelenleg védelmi miniszter kizárta, hogy együttműködjön Netanjahuval, pedig egy évre miniszterelnök is lehetne.

Benjamin Netanjahu akkori miniszterelnök azonban nem tudott koalíciót kötni, így újabb választásra kényszerült, amelyen Bennett pártja vissza tudott kapaszkodni a Knesszetbe.

Több további, döntésképtelen választást követően Bennett a 2021 márciusi választásokat követően a Jáminá megállapodást kötött a Jes Átid elnökével, Jair Lapiddal, amelynek értelmében rotációs megállapodás alapján látják el a miniszterelnöki tisztséget, és Bennett lesz az első miniszterelnök.

A létrejött koalícióban olyan jobboldali pártok, mint a Jáminá és az Új Remény, baloldali pártok, mint a Merec, sőt Izrael történetében először egy arab párt, a Ráám is részt vett.

A Knesszet feloszlatásáról és az októberi új választások megtartásáról szóló törvényjavaslat szerdán első olvasatban átment a Knesszetben.

Előzetesen megszavazták a Knesszet feloszlatását, de a műsornak még nincs vége

Az izraeli parlament 110:0 arányban megszavazta az előrehozott választásokat elindító törvény előzetes szavazását, az ellenzék azonban lassítani akarja a feloszlatás végső döntést.