Ganz visszautasítja Netanjahu miniszterelnöki ajánlatát

Benjámin Netanjahu izraeli ellenzéki vezető felajánlotta Benny Ganznak, a Kék-Fehér párt vezetőjének hogy csatlakozzanak egy új jobboldali átmeneti kormányhoz, a jelenlegi Knesszetben, az új választások előtt.

A Likud-vezér által javasolt megállapodás szerint Ganzot neveznék ki miniszterelnöknek az új választások kiírása előtt, majd az őszi választások után megalakuló következő kormányban egy évre miniszterelnökké választanák.

A Likud menetrendje szerint a Kék-Fehérek a jobboldali ellenzéki képviselőkkel együtt nyújtanának be bizalmatlansági indítványt a jelenlegi kormány ellen, és új koalíciót hoznának létre Ganzzal.

Ezt követően a Knesszet feloszlatná magát, Netanjahu átvenné az ideiglenes miniszterelnöki tisztséget, Ganz pedig egy évre visszatérne miniszterelnöknek, miután megalakulna Izrael 25. kormánya.

A javaslatot Moshe Gafni, az Egyesült Tóra Judaizmus párt vezetője juttatta el Ganzhoz.

Ennyi volt: Izraelben feloszlatják a parlamentet, Lapid lesz a miniszterelnök

Naftali Bennett jelenlegi miniszterelnök és Jaír Lapid külügyminiszter megállapodott a Knesszet feloszlatásáról és új választások kiírásáról.

A jelentés szerint Ganz visszautasította az ajánlatot, mondván, nem bízik Netanjahuban, hogy betartja a megállapodást:

„Kimerített minden politikai bizalmat, amit csak adatott neki”

-fogalmazott Ganz.

A 2020-as választásokat követően Ganz beleegyezett, hogy kormányt alakítson Netanjahuval, és úgy tervezték, hogy egy hatalommegosztási megállapodás keretében Netanjahut váltja a miniszterelnöki poszton.

Miután azonban a Likud nem volt hajlandó betartani a koalíciós megállapodást a kétéves költségvetés elfogadásáról, a kormány összeomlott, mielőtt az átmenetre sor kerülhetett volna.

Az Arutz7 arról is beszámolt, hogy a Likud felkereste az Új Remény párt képviselőit és vezető pozíciókat ajánlott nekik egy új kormányban. Gideon Száár igazságügyi miniszternek, a párt elnökének például felajánlották a védelmi minisztériumi tárcát, de a hírek szerint ő is visszautasította az ajánlatot.

A Likud azt is javasolta, hogy alakítsanak új kormányt, amelyet nem Netanjahu vezetne, remélve, hogy ezzel az Új Remény párt tagjait is a csatlakozásra bírhatják. Az Új Remény azonban közleményben közölte, hogy a párt továbbra is ellenzi az ilyen megállapodást.

Netanjahu olyan kormányt ígér, amely csökkenti az adókat és az árakat

Bennett szerint egyéves kormányzásának időszakában Izrael kikerült a korábbi kétéves kaotikus választások időszakából, s megerősödött gazdasága és biztonsági helyzete.