Ennyi volt: Izraelben feloszlatják a parlamentet, Lapid lesz a miniszterelnök

Feloszlatják az izraeli parlamentet, a Knesszetet, a koalíciós megállapodás szerint Jaír Lapid lesz az átmeneti kormány miniszterelnöke – jelentette a Kan izraeli közszolgálati rádió hétfőn.

Naftali Bennett jelenlegi miniszterelnök és Jaír Lapid külügyminiszter megállapodott a Knesszet feloszlatásáról és új választások kiírásáról, valamint a koalíciós megállapodásban meghatározott rotáció életbe léptetéséről, mely szerint Lapid lesz az átmeneti kormány miniszterelnöke a választások után felálló új kormány megalakulásáig.

A rádió értesülése szerint a kneszetben várhatóan a jövő héten tartják meg a szavazást a kormánykoalíció feloszlatási javaslatáról, és várhatóan két hét múlva veszi át a kormánykoalíció vezetését Lapid.

Korábban a Bennett Jobbra (Jamina) nevű pártjához tartozó Nir Orbach nevű képviselő azt közölte Bennettel, hogy szerdán, amikor az ellenzéki Likud párt bejelentette indítvány beterjesztését a törvényhozás feloszlatásáról, támogatni fogja a Likud indítványát, és ezzel biztosítja a többséget az ellenzéki javaslathoz.

A kormánykoalíció válsága két és fél hónappal ezelőtt kezdődött, amikor a Jobbra párthoz tartozó Idit Szilman bejelentette, hogy nem szavaz többé a koalícióval, és ezért megszűnt a kormány többségi támogatása a Knesszetben, a százhúsz képviselőből mindössze hatvanan maradtak.

Az újabb képviselő távozásával a kormány kisebbségbe került.

Szilman a helyi média értesülése szerint távozása előtt ígéretet kapott a Likudtól, hogy egy Benjamin Netanjahu vezette új kormányban vezethetné az egészségügyi tárcát.

A helyi média arról is beszámolt, hogy Nir Orbach tárgyalásokat folytatott a Likuddal arról, hogy az új parlamentben átvennék soraikba, és miniszteri tárcát kapna.

Bennett és Lapid miniszterelnök-helyettes a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint azt közölte, hogy kimerültek a széteső kormány „stabilizálására tett kísérletek”, és ezért elfogadták a Knesszet jövő heti feloszlatását.

A rádió szakértői szerint a Likud már ezen a héten, szerdán be akarja nyújtani javaslatát a parlament feloszlatásáról, hogy ezzel megelőzzék a kormányzatot, s az őszi zsidó ünnepek miatt leghamarabb október 25-re várható a parlamenti választások kiírása.

Bennett állítólag mérlegeli hogy kormányt alakítson a Likuddal

Ha sikerül új kormányt alakítani el lehetne kerülni a választásokat.