Előzetesen megszavazták a Knesszet feloszlatását, de a műsornak még nincs vége

A Neokohn főszerkesztője

 

Izrael szerdán egy lépéssel közelebb került az új választásokhoz, mivel a Knesszet egyhangúlag előzetesen megszavazta az önmagát feloszlató törvényjavaslatot. A Netanjahu vezette Likudnak a legjobb forgatókönyv azonban nem a Knesszet felosztása volna.

A törvényjavaslat, amelyet a koalíciós Új Remény és a Jes Átid pártok frakcióinak törvényhozói terjesztettek be, 110-0 arányban átment a Knesszet előzetes olvasatán.

„Ma új útra visszük Izraelt” – mondta Yariv Levin Likud párti képviselő.

„Elkezdjük Izraelt visszavezetni a helyes útra. Elindulunk egy olyan úton, amely végső soron egy erős, stabil nacionalista kormány felállítását fogja jelenteni Netanjahu vezetésével, és amely helyreállítja Izrael erejét és lendületét.”

Az ellenzéki képviselők mégsem sürgetik a Knesszet feloszlatásáról szóló törvény gyors elfogadását, ehelyett inkább a végszavazás elhalasztását szeretnék elérni.

Ennek oka az új választások, az előzetes várakozásoktól elmaradó eredménye lehet.

Az izraeli törvények arra adnak lehetőséget ugyanis, hogy amennyiben a Netanjahu vezette Likud össze tud állítani egy többségi koalíciót, új kormány alakulhatna választások megtartása nélkül, a jelenlegi parlamenti mandátumszámokkal.

Éppen ezért fontos volt a Likud vezette ellenzék számára, hogy a Knesszet feloszlatását célzó előzetes szavazást támogassa – hogy a téma ne kerülhessen le a napirendről – azonban a végleges szavazással még várna kicsit, amíg sikerülne néhány jelenlegi koalíciós képviselőt a Netanjahu vezette blokkhoz csábítani.

A koalíciós képviselők ezzel szemben azt remélik, hogy a törvényjavaslatot jövő hétfőn zárószavazásra bocsátják, ezzel feloszlana a 24. országgyűlés, és biztosítva lenne, hogy Jair Lapid külügyminisztert az átmeneti kormány miniszterelnökévé iktassák be.

A Naftali Bennett Jáminá pártjához tartozó, de végül a koalícióból kilépő, ezzel a kormányt ellehetetlenítő Nir Orbach az izraeli médiában szerdán elmondta, hogy a Likud jelenleg tárgyalásokat folytat több vezető koalíciós taggal is, akiket igyekeznek egy Netanjahu vezette kormányba csábítani.

„Mindenki tudja, mi vezet el az új választásokig, de nem mindenki tudja, hogyan lehetne azokat elkerülni”

– fogalmazott Orbach.

Más Jamina párti képviselők támogatják az új, jobboldali kormány megalakítására irányuló törekvést, mondta Orbach, de hozzátette, hogy Naftali Bennett miniszterelnök álláspontja nem világos.

Orbach, aki a nagyhatalmú házbizottság elnöke, azt mondta, nem tervezi, hogy a Knesszet feloszlatásáról szóló törvényjavaslatot gyorsított eljárásban visszaadja a plénumnak a végszavazásra.

Továbbra is Netanjahu a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt

Viszont ha ma tartanák a választásokat, nem tudna kormányt alakítani a 61 mandátumos parlamenti többség elérésével.