Továbbra is Netanjahu a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt

A Kan által közzétett új közvélemény-kutatás szerint ha ma tartanák a választásokat, az ellenzéki vezető Benjamin Netanjahu nem tudna kormányt alakítani a 61 mandátumos parlamenti többség elérésével.

A felmérés azt követően készült, hogy hírek érkeztek Naftali Bennett izraeli miniszterelnök lemondásáról és az izraeli parlament (Knesszet) e héten esedékes feloszlatásáról.

A 24. Knesszet feloszlatásáról szóló szavazás után idén ősszel új választási fordulót írnak ki.

A Likud 36, a Jesh Atid 21, a Kék és Fehér 9, a Vallásos Cionista Párt 9, a Shas 8, az Egyesült Tóra Judaizmus 7, a Közös Arab Lista 6, a Munkáspárt 6, a Jamina 5, az Izrael Betejnu 5, az Új Remény 4, a Raám 4 és a Merec 2,5 helyet kapna.

A baloldali Meretz párt tehát nem érné el a választási küszöböt.

Arra a kérdésre, hogy ki lenne a legjobb miniszterelnök, 48 százalék válaszolta Netanjahut, 31 százalék Jair Lapidot, 21 százalék pedig azt, hogy „senki”.

A Knesszet szerdai feloszlatásával Jair Lapid külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes lesz az ideiglenes miniszterelnök.

Netanjahu olyan kormányt ígér, amely csökkenti az adókat és az árakat

Bennett szerint egyéves kormányzásának időszakában Izrael kikerült a korábbi kétéves kaotikus választások időszakából, s megerősödött gazdasága és biztonsági helyzete.