Több száz belarusz önkéntes harcol Ukrajna oldalán

A fehérorosz önkéntesek az ukrajnai háborút a szabad Fehéroroszország felé vezető út ugródeszkájának tekintik.

A több ezer külföldi állampolgár közül, akik önkéntesként harcolnak Ukrajnáért, kiemelkedik a fehérorosz kontingens. Míg Ukrajna nemzetközi harcosait mindannyiukat az a vágy hajtja, hogy szembeszálljanak Oroszország inváziójával, a fehéroroszok közül sokan úgy látják, hogy az ukrán harc közvetlenül összefonódik saját nemzeti felszabadítási álmaikkal.

A jelenleg Ukrajnáért harcoló fehéroroszok számáról nem lehet pontos számadatot tudni, de az ismert, hogy Fehéroroszország az egyetlen nemzet, amely saját zászlóaljat alakított.

A XIX. századi fehérorosz forradalmárról, Kastus Kalinouskiról elnevezett zászlóalj március elején alakult, és jelenleg több száz tagot számlál.

Március vége felé beolvadt az ukrán hadseregbe.

A jelentések szerint a fehérorosz csapatok különösen kiemelkedő szerepet játszottak az ukrán fővárostól északra, Irpin környékén folyó harcokban. Bár a zászlóalj nagy része továbbra is Kijev térségében állomásozik, egyes elemeit azóta átcsoportosították a kelet-ukrajnai frontvonalakra.

A Kastus Kalinouski zászlóalj mellett fehéroroszok harcolnak a Pahonia egységben is, amelyet Uladzimir Prakopieu fehérorosz egykori üzletember és katonatiszt alapított. Ez az alakulat katonai múlttal rendelkező férfiakból áll, és elsősorban a kijevi régióban állomásozik. Ezenkívül az ukrán Testvériség zászlóaljon belül is van egy fehérorosz kontingens.

Lukasenka: A zsidók elérték, hogy az egész világ meghajol előttük

A fehérorosz elnök függetlenség napi beszédében antiszemitázott egy ordasat.

A jelenleg Ukrajnáért harcoló fehéroroszok közül sokan újoncok.

Mások már az orosz inváziót megelőző, nyolc éve lappangó kelet-ukrajnai konfliktusban is részt vettek.

A fehérorosz harcosok közül néhányan katonai háttérrel rendelkeznek, és külföldön szolgáltak, mielőtt Ukrajnában önkénteskedtek volna.

Mások politikai menekültek, akik a 2020-as belarusz demokráciapárti tiltakozó mozgalom leverése után hagyták el hazájukat.

Az ukrán és a független belarusz médiának adott interjúkban az Ukrajnában harcoló belaruszok többször is kijelentették, hogy Fehéroroszország és Ukrajna közös ellensége ellen harcolnak.

A legtöbben úgy vélik, hogy Ukrajna védelme egy ugródeszka a szabad Fehéroroszország felé, és meg vannak győződve arról, hogy Oroszország ukrajnai veresége Lukasenka fehéroroszországi vereségéhez fog vezetni.

Egylőre azonban nem világos pontosan, hogy az ukrajnai háború kimenetele hogyan befolyásolja majd a szomszédos Fehéroroszországban zajló eseményeket. Egyes önkéntesek arról beszéltek, hogy az Ukrajnában szerzett katonai tapasztalatokat felhasználják majd a belarusz önkényuralmi rendszer megdöntésére. Mások úgy vélik, hogy egy ukrán győzelem drámaian meggyengítené Putyin oroszországi belpolitikai pozícióit, és lehetőséget teremtene a demokrácia felé való politikai átmenetre Fehéroroszországban.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A fehérorosz emberi jogok kérdésében Magyarország látja, amit Románia nem

Roman Dorfman esete nem feltételezett csalásának nagyságrendje miatt érdemel figyelmet, hanem mert a Románia és hazánk közti bíráskodási gyakorlat minőségi különbségeire mutat rá.