Izrael elleni terrortámadásokra lehet majd ürügy a lelőtt újságíró

Az Al Jazeera riporterének, Sirín Abu Aklának a halála az izraeli hadsereg katonái és a palesztinok közötti tűzharc közepette Dzseninben tragédia. Erre nincs más szó.

A munkájukat végző újságírókat meg kell védeni, még a legveszélyesebb helyzetekben is. Az 51 éves riporter halála, akinek arcát nézők milliói ismerik szerte az arab világban, tragédia, ahogyan minden olyan újságíró halála is, aki a világ konfliktus sújtotta- és háborús zónáiból tudósítva került golyók kereszttűzbe — fogalmaz szerkesztőségi véleménycikkében a The Jerusalem Post.

Abu Aklá egyébiránt amerikai állampolgár volt, és Tom Nides amerikai nagykövet Aklá „halálának körülményeinek alapos kivizsgálására” szólított fel.

Izrael nagyon is támogatja Nides felhívását, de vannak problémák.

Először is: Egyesek minden gondolkodás nélkül Izraelt hibáztatják, azelőtt, hogy Aklá halála körülményeinek vizsgálata egyáltalán elkezdődött volna. Másodszor, a palesztinok nem hajlandók együttműködni Izraellel egy közös vizsgálatban.

Egy ismert újságíró holtan fekszik az utcán, ahol tűzharc zajlott, és a palesztinok és támogatóik azonnal azt a következtetést vonják le, kérdés nélkül, hogy Izrael ölte meg őt – méghozzá szándékosan.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke azonnal kijelentette, hogy teljes mértékben Izrael felelős a haláláért. Hanan Asrawi palesztin politikus azt tweetelte, hogy Abu Aklát „az izraeli megszálló hadsereg lőtte le és gyilkolta meg”. A Fatah szóvivője, Oszama al-Kawaszami szerint Izrael szándékosan vette célba Abu Aklát, mert „üzenetet akar küldeni az újságíróknak szerte a világon”, hogy „aki az igazságról akar tudósítani, azt lelövik és megölik”.

Arabok mentették meg az izraeli kormánykoalíciót

„A Raám párt a józan hangot képviseli nem csak az arab, hanem az egész izraeli társadalomban” -jelentette be Manszúr Abbász.

Lolwah al Khater, az Al Jazeerát szponzoráló Katar külügyminiszter-helyettese azt tweetelte, hogy „az izraeli állam által támogatott terrorizmusnak véget kell vetni”, az Al Jazeera pedig „megállapította”, hogy az izraeli hadsereg „szándékosan” és „hidegvérrel” lőtte le újságíróját.

Mindezt mindenféle vizsgálat előtt és mindenféle tárgyi bizonyíték nélkül állították. Azok, akik a legrosszabbat gondolják Izraelről, hajlandóak bármit elfogadni és elhinni róla – beleértve azt is, hogy szándékosan célba vesz és megöl egy neves arab újságírót.

Naftali Bennett miniszterelnök azt mondta, hogy a „jelenleg a kezünkben lévő információk szerint jó esély van arra”, hogy Aklát palesztinok ölték meg, akik válogatás nélkül lőttek az izraeli csapatokra.

Az izraeli hadsereg egy olyan videót hozott nyilvánosságra, amelyen egy palesztin fegyveres azt mondja: „Eltaláltunk egy katonát, a földön fekszik”. Mivel azonban a tűzharcban egyetlen izraeli katona sem sérült meg, lehetséges, hogy a fegyveresek összetévesztették az újságírót egy izraeli katonával, és ő a felelős a haláláért.

Israel Defense Forces on Twitter: „This is the moment a Palestinian gunman-one of dozens-recklessly opened fire during IDF counterterrorism activity in the Jenin Refugee Camp this morning. They falsely claimed to have hit an IDF soldier. pic.twitter.com/rMZs896hdc / Twitter”

This is the moment a Palestinian gunman-one of dozens-recklessly opened fire during IDF counterterrorism activity in the Jenin Refugee Camp this morning. They falsely claimed to have hit an IDF soldier. pic.twitter.com/rMZs896hdc

De ne tévedjünk, nem kell, hogy ez egy klasszikus „ő mondta, ő mondta” eset legyen, amikor egymásnak ellentmondó állításokról van szó, amelyeket soha nem lehet bizonyítani.

Egy meglehetősen egyszerű, közös izraeli-palesztin igazságügyi vizsgálat – amely tisztázza a lövedék típusát és a lövedék bemeneti sebének szögét és az ehhez hasonlókat – sokat segítene annak megállapításában, hogy ki adta le a halálos lövést. A palesztinok azonban nem érdekeltek a közös vizsgálatban, és Aklá holttestét azonnal egy helyi kórházba szállították, hogy ennek lehetőségét megakadályozzák. Ráadásul várhatóan csütörtökön boncolás nélkül temetik el.

Bennett felszólította a palesztinokat, hogy „végezzenek közös patológiai elemzést és vizsgálatot, hogy kiderüljön az igazság. A palesztinok eddig visszautasították ezt az ajánlatot”.

Hogy miért? Mert nem érdekeltek abban, hogy „kiderüljön az igazság” és kiderítsék, hogyan ölték meg Abu Aklát. Ami most érdekli őket, az a propagandaérték, amit egy Dzsenin utcáin megölt közismert újságíróból ki lehet hámozni.

A Palesztin Hatóság már eldöntötte, hogyan ölték meg Abu Aklát, ezt nem kell, hogy megzavarja egy olyan vizsgálat, amely felboríthatja ezt a narratívát.

A világ józan embereinek azonban, mielőtt elhamarkodott következtetéseket vonnának le, meg kellene kérdezniük maguktól: miért utasítják el a palesztinok a közös vizsgálatot?

Ha Abu Aklát valóban a Dzsenínben éppen terrorostákat üldöző izraeli katonák lőtték le, akkor Izraelnek vállalnia kell a felelősséget és át kell gondolnia, mit lehet tenni annak érdekében, hogy újságírók és más civilek ne sérüljenek meg, még akkor is, ha a hadsereg továbbra is a a jelenlegi terrorhullámot próbálja megfékezni azzal, hogy Ciszjordánia egész területén, így Dzsenínben is offenzívába kezd.

Abu Aklá halála szörnyű. De sajnos cinikus módon arra használják fel, hogy Izraelt hibáztassák, ami másokat is arra ösztönöz, hogy még több terrortámadást hajtsanak végre a zsidó állam ellen.

Már Mahmúd Abbász halálára készül az izraeli rendőrség

A rendőrség attól tart, hogy Abbász halála nyomán fellángolhat az erőszak a Palesztin Autonómia területén, ezért két lehetséges műveleti tervet tartanak készenlétben.