Már Mahmúd Abbász halálára készül az izraeli rendőrség

A rendőrség „naplemente” és „Trónok harca” operatív terveket dolgoz ki Mahmúd Abbász halála esetére; a tisztviselő szerint a korábbi felkészületlenség aggodalomra ad okot, hogy az erőket váratlanul érheti a felkészületlenség.

Az izraeli biztonsági erők arra a napra készülnek, amikor Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke nem lesz többé a palesztin politika elnöke.

A rendőrség attól tart, hogy Abbász halála nyomán fellángolhat az erőszak a Palesztin Autonómia területén, ezért két lehetséges műveleti tervet tartanak készenlétben. A biztonsági erők korábban még gyakorlatokat is tartottak, hogy a lehetséges forgatókönyveket a helyszínen gyakorolják.

Egyes tisztviselők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a rendőrség 2018 óta nem tartott olyan gyakorlatot, amely a palesztin elnök halálára adott válaszlépéseket szimulálta volna’.

A Ynet testvérlapja, a Yedioth Ahronoth szerda reggel betekintést nyert a tervekbe. A tisztviselők szerint a legutóbbi gyakorlat óta kinevezett helyi parancsnokok nem eléggé jártasak a korábbi vagy az új műveleti tervekben, ami azzal a veszéllyel járhat, hogy a rendőri erőket váratlanul érik, ha cselekedni kell.

Az első műveleti terv a „Naplemente” nevet viseli, és a Mahmúd Abbász halálát közvetlenül követő pillanatokra vonatkozó teendőket tartalmazza. A tervben szerepel a csapatok telepítése a főbb útkereszteződésekben, és az IDF-fel való koordináció erőszakos összecsapások esetén.

Abbász bebetonozza a hozzá hűséges embereit

Hatalma megszilárdításával is vádolják a Palesztin Hatóság elnökét.

A tervek felvázolják, hogyan kell kimenteni az izraeli telepeseket a veszélyes helyzetekből, ha azok összecsapásokba keverednek, beleértve a kődobálást, a petárdázást és az éles lőfegyver használatot.

Egy lehetséges forgatókönyv, amely e terv keretében felmerülhet, hogy az IDF és a rendőrség erőit fogják bevetni Abbász koporsójának a temetési szertartásra való kísérésére.

Az egyik forgatókönyv azzal a lehetőséggel foglalkozik, hogy a Palesztin Hatóság elnöke Jordániában kerül kórházba, és ott hal meg, ami rendőri kíséretet igényelne az Allenby-híd határátkelőn keresztül, és a koporsó biztonságos átszállítását Rámalláhba.

Egy másik, a rendőrség által „Trónok harca” néven emlegetett forgatókönyv a Mahmúd Abbász temetése utáni lehetséges helyzetekre összpontosít, az új vezetés felállításáig.

Rendőrségi tisztviselők szerint valószínűleg ezrek vesznek majd részt a temetési menetben, amely után militáns csoportok és politikai frakciók megpróbálhatják átvenni a vezetést Ciszjordánia egyes régióiban. Ez tűzharcokhoz vezethet a regionális klánok között, és veszélyeztetheti a települések biztonságát.

„Abbász nem fiatal és nem is egészséges”

– mondta egy magas rangú tisztviselő.

„Az a tény, hogy a jelenlegi parancsnokok nem ismerik a terveket, és hogy 2018 óta nem volt gyakorlat, a rendőrség szégyenfoltja. Az a helyzet, hogy Abbász halála esetére az illetékes tisztek egyáltalán nincsenek felkészülve”.

A rendőrség válaszul közölte, hogy nem erősítik meg és nem ismerik el az operatív terveket.

A ramallahi „úriember”, aki a Palesztin Hatóság elnöke lehet

A Fatah Központi Bizottsága úgy döntött, hogy egyik tagját, a 62 éves Husszein al-Sejket jelöli Saeb Erekat, volt PFSZ-főtitkár helyére.