A ramallahi „úriember”, aki a Palesztin Hatóság elnöke lehet

A Palesztin Hatóság vezetésének utódlásáról szóló viták és pletykák Husszein al-Sejk üstökösszerű hatalomra jutása nyomán újra felbukkantak.

A múlt héten a Fatah Központi Bizottsága, a Mahmúd Abbász palesztinai elnök lojális hívei által dominált döntéshozó testület bejelentette, hogy „egyhangúlag jelölte” egyik tagját, a 62 éves Sejket, mint jelöltjét a PFSZ Végrehajtó Bizottságába.

Sheikh, aki 2007 óta a Palesztin Hatóság Polgári Ügyek Főhatóságának vezetője, várhatóan hivatalosan a 2020 novemberében elhunyt Saeb Erekat, a PFSZ korábbi főtárgyalója és főtitkára helyére lép.

A kinevezést várhatóan egy másik kulcsfontosságú döntéshozó testület, a PFSZ Központi Tanácsa is ratifikálja, ha és amikor a jövő hónap elején összeül Rámalláhban.

A Fatah a 86 éves Abbász kérésére döntött úgy, hogy Sheikh-et állítja jelöltjéül Erekat helyettesítésére. Állítólag legalább három Fatah-tisztviselő is fenntartásait fejezte ki, de hiába.

A döntés sok palesztint nem lepett meg, beleértve a Fatah vezető ciszjordániai tisztségviselőit is, hiszen Erekat halála óta Sheikh látja el feladatait.

Sheikh azóta a Palesztin Hatóság hivatalos szóvivője lett mind a helyi, mind a nemzetközi színtéren. Ramallah-i irodájában rendszeresen találkozik diplomatákkal és külföldi tisztviselőkkel a világ minden tájáról. Emellett gyakran részt vesz Abbász és a világ vezetői által tartott találkozókon, valamint izraeli kormánytisztviselőkkel tárgyal.

Egy nyugati diplomata, aki nemrégiben találkozott Sheikh-kel, „igazi palesztin úriembernek” nevezte őt. Sheikh „az a fajta palesztin, akivel az izraeliek és az amerikaiak üzletet tudnak kötni” – tette hozzá.

„Abbász nem szívesen utazik sehová Huszein al-Sejk és Majed Faraj (a Palesztin Általános Hírszerző Szolgálat vezetője) nélkül” – mondta egy volt palesztin miniszter.

„Abbász elnök azt a benyomást keltette, hogy ez az egyetlen két ember, akiben megbízik.”

Izrael felkészült az ukrán zsidók evakuálására egy orosz invázió esetén

Az Ukrajnát érintő növekvő feszültség miatt frissítették a szükséges mentési akcióra vonatkozó lépéseket.

Az 59 éves Faraj a Betlehemtől délre fekvő Dehaishe menekülttáborból származik, és a Rámalláhban élő Sejk egyik legfőbb szövetségesének számít.

Egyes palesztinok úgy vélik, hogy Abbász előkészíti az utat, hogy Sheikh és Faraj átvegye a Palesztin Hatóság irányítását, miután Abbász távozik a színről.

„Úgy tűnik, Abbász elnök már döntött” – mondta a The Jerusalem Postnak egy PLO-tisztviselő. „Ez a két férfi (Sheikh és Faraj) ma a palesztin vezetés legbefolyásosabb személyiségei az elnök után. Amikor az elnök távozik, valószínűleg ők lesznek a palesztin színtér főszereplői. Az egyikük a civil és politikai ügyekért, a másikuk pedig a biztonságért lesz felelős.”

Rámalláhi források szerint számos magas rangú és veterán Fatah-tisztviselő, akik potenciális utódoknak tekintették magukat, „felháborodott” Abbász azon döntése miatt, hogy Sheikh és Faraj rangját előmozdítja és erősíti — írja a The Jerusalem Post.

A két férfi szoros kapcsolatokat ápol Izraellel, az Egyesült Államokkal és Oroszországgal – mondták a források. Emellett a Hamász hangos ellenségei, és támogatják a Palesztin Hatóság biztonsági erői és Izrael közötti, sok palesztin szerint ellentmondásos biztonsági koordinációt.

Az elégedetlen Fatah-tisztviselők közé tartozik Jibril Rajoub, Mahmoud al-Aloul, Marwan Barghouti és Tawfik Tirawi.

Egészen a közelmúltig széles körben úgy vélték, hogy Aloul, a Fatah 72 éves elnökhelyettese a legesélyesebb, mint Abbász utódja. A 68 éves Rajoubot, aki a Fatah Központi Bizottságának főtitkári tisztségét tölti be, szintén vezető elnökjelöltnek tartották.

Az elmúlt évben azonban Abbász háttérbe szorította Aloult és Rajoubot, távol tartva őket a ramallahi vezetés döntéshozatali folyamatától.

Aloult bízták meg a ciszjordániai „népi ellenállás” településellenes tevékenységének koordinálásával, amiért nagy tiszteletet vívott ki magának a palesztin közvélemény körében. Aloul számos nagyobb településellenes tüntetésen jelenik meg, és gyakori résztvevője a Ciszjordánia különböző részein tartott különböző gyűléseknek.

Rajoub a maga részéről azzal van elfoglalva, hogy – eddig sikertelenül – megpróbálja lezárni a Fatah-frakciója és a Hamász közötti vitát. Tavaly súlyos csapást szenvedett el, amikor a Hamásszal kötött, általa közvetített megállapodás az általános választások megtartásáról meghiúsult, miután Abbász lefújta a szavazást.

A 62 éves Barghouti, aki öt életfogytiglani börtönbüntetését tölti egy izraeli börtönben a második intifáda idején a terrorizmusban játszott szerepe miatt, továbbra is rendkívül népszerű sok palesztin körében, akik azt mondják, hogy őt szeretnék látni Abbász helyére.

A 73 éves Tirawit, a Palesztin Hatóság ciszjordániai általános hírszerző szolgálatának korábbi vezetőjét és a Fatah Központi Bizottságának tagját sok palesztin nem tartja komoly elnökjelöltnek. Az elmúlt években Tirawi nyíltan bírálta a Palesztin Hatóság és a Fatah vezetését, ami felgyorsította kegyvesztettségét.

Annak ellenére, hogy a Fatah kiábrándult tisztségviselői nem örültek Sejk és Faraj növekvő hatalmának, tartózkodtak attól, hogy nyilvánosan fellépjenek Abbász és a palesztin vezetés ellen. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a jövőben nem próbálnak majd kihívást intézni hozzájuk.

Egyelőre minden tekintet Sheikhre szegeződik, aki vasárnap este találkozott Jáir Lapid külügyminiszterrel. A találkozót Abbásznak a Sheikh felemelésére irányuló erőfeszítéseivel összefüggésben is látják, aki szintén részt vett a közelmúltban Rosh Ha’ayinban tartott találkozón Benny Ganz, védelmi miniszterrel.

Sheikh, aki tizenéves kora óta tagja a Fatahnak, 1978 és 1989 között 11 évet töltött izraeli börtönben. A börtönből való szabadulása után az 1987-ben kitört első intifáda egyesített nemzeti parancsnokságának tagja lett. A Palesztin Hatóság 1994-es megalakulása után Sheikh ezredesi rangot kapott a Palesztin Nemzeti Biztonsági Erőknél, amelyet 1997-ig töltött be. Sheikh azt állítja, hogy a 2000-ben kitört második intifáda után Izrael öt éven át körözte.

2007-ben Abbász kinevezte őt a Polgári Ügyek Főhatóságának vezetőjévé, amely pozíció teljes körű civil koordinációt igényel Izraellel.

Sheikh társai szerint számos eredménye közé tartozik, hogy több tízezer engedélyt szerzett az izraeli hatóságoktól a palesztin családegyesítési kérelmekhez. Ez a gyakorlat lehetővé teszi a külföldön élő palesztinok számára, hogy a palesztin személyi igazolványok megszerzése után újraegyesüljenek ciszjordániai és gázai övezeti családjukkal.

Sheikh-et először 2008-ban választották a Fatah Központi Bizottságának tagjává. Azóta a Fatah „közgyűlése” kétszer is újraválasztotta.

Ha átveszi a PFSZ főtitkári tisztségét (ezt a pozíciót korábban Abbász töltötte be), Sheikh lesz a második számú vezető a palesztin vezetésben.

„Az izraeliek és az amerikaiak szeretnek sokat beszélni az úgynevezett utódlási csatáról a palesztin vezetésben” – mondta egy vezető Fatah-aktivista. „De senki sem kérdezi meg a palesztin népet, hogy kit akarnak elnöküknek látni. Minden név, amit lehetséges utódként emlegetnek, semmit sem ér, amíg nem élvezik a palesztinok támogatását. Vezetőinket csak szabad és tisztességes választásokon választhatjuk meg, és nem az izraeli és nyugati médiában való vitatkozással.”

A Palesztin Hatóság hírszerzési vezetőjével találkozott Lapid

Lapid a közelmúltban zárt ajtók mögött megemlítette, hogy „kapcsolatban áll” több magas rangú palesztin személyiséggel, de nem nevezte meg őket.