A Palesztin Hatóság hírszerzési vezetőjével találkozott Lapid

Jáir Lapid külügyminiszter két hete találkozott a Palesztin Hatóság hírszerző szolgálatának vezetőjével, és gazdasági és biztonsági kérdésekről, elsősorban Izrael és a Palesztin Hatóság biztonsági koordinációjáról tárgyalt, állította a héber nyelvű média szerdán — írja az ujkelet.live.

A találkozóra azután került sor, hogy Benny Ganz védelmi miniszter múlt hónapban vendégül látta otthonában Mahmúd Abbász palesztin elnököt.

Izraeli források szerint Lapid és Madzsed Faradzs palesztin titkosszolgálati főnök nem tárgyalt diplomáciai kérdésekről. A találkozóról először szerda este a 13-as csatorna számolt be.

Lapid a közelmúltban zárt ajtók mögött megemlítette, hogy „kapcsolatban áll” több magas rangú palesztin személyiséggel, de nem nevezte meg őket.

Lapid a múlt héten azt mondta, hogy a miniszterelnöki poszt átvétele után sem tervez tárgyalásokat a palesztinokkal, mivel a koalíciós megállapodások megakadályozzák az ilyen diplomácia lépéseket.

„Nem hiszem, hogy ötmillió palesztin eltűnne, de a jelenlegi politikai kontextusban a [miniszterelnöki poszt rotációs átvétele] után is a koalíció köteles betartani a már megkötött megállapodásokat, és én minden megállapodást be fogok tartani, amit a partnereimmel kötöttem” – mondta Lapid, jelezve, hogy a kormányalakításkor Naftali Bennett miniszterelnökkel kötött megállapodás része volt, hogy egyikük sem fog béketárgyalásokat folytatni a palesztinokkal.

A kormány palesztin tisztviselőkkel fenntartott folyamatos kapcsolatai során a biztonsági együttműködésre, a palesztinok mindennapi életének javítására és a palesztin gazdaság megerősítésére összpontosít, tette hozzá Lapid.

Eyal Zisser: 2022-ben végleg megszűnhet a palesztin nacionalizmus ötlete

„Száz év után a palesztinok ugyanott találják magukat, ahol elkezdték; az a kampányuk, amivel egy nemzetet akartak felépíteni és egy államot akartak találni, kudarcba fulladt”.