Trump néhány hónappal az elnökválasztás előtt akart likvidálni egy iráni vezetőt

Donald Trump volt amerikai elnök likvidálni akart egy magas rangú iráni katonai vezetőt – írja Mark Esper volt amerikai védelmi miniszter hamarosan megjelenő memoárjában.

A „A Sacred Oath” (Szent eskü) című könyvben Esper több érdekes történetet is felidéz Donald Trump hivatali idejéből.

Amikor az iráni parancsnokról volt szó, Esper azt írta, hogy Mark Milley tábornok elmondta neki, hogy az akkori nemzetbiztonsági tanácsadó, Robert O’Brien felhívta, hogy „az elnök le akar csapni egy magas rangú katonai tisztre, aki Iránon kívül tevékenykedik”. Mindez nem sokkal a 2020-as választások előtt történt.

Az USA korábban már likvidálta Kaszem Szolejmánit, az iráni elit Kudsz Erők vezetőjét egy 2020. januári bagdadi csapás során.

„Ez egy nagyon rossz ötlet volt, nagyon nagy következményekkel”

– írta Esper az amerikai elnökválasztás előtt végrehajtandó csapás tervéről.

Milley és én tisztában voltunk ezzel az [iráni] személlyel és a bajokkal, amelyeket egy ideje már okoz a térségben. De miért pont most? Mi volt az újdonság? Közvetlen fenyegetés volt? Mi lenne, ha összehívnánk a nemzetbiztonsági csapatot, hogy megvitassuk ezt?”

– tette hozzá.

„Milley azt mondta, hogy „megdöbbentette” a hívás, és érezte, hogy „O’Brien vette rá az elnököt erre”, és megpróbált olyan híreket kreálni, amelyek segítenék Trump újraválasztását”.”

Esper szerint Milley azt mondta O’Briennek, hogy megvitatja a kérést a védelmi miniszterrel és más magas rangú tisztviselőkkel.

„Nem tudtam elhinni”

– mondta Esper.

Trump és a Pentagon vitája: bombázzanak-e iráni kulturális célpontokat?

Mark Esper védelmi miniszter szerint a fegyveres konfliktusba nem fér bele kulturális jelentőségű helyszínek bombázása.

„Már korábban is láttam ezt a forgatókönyvet, amikor a Fehér Ház tanácsadói találkoznak az elnökkel, felkavarják őt, majd tálalják az egyik ‘nagyszerű ötletüket’.

De ez egy nagyon rossz ötlet volt, nagyon nagy következményekkel. Hogy lehet, hogy a Fehér Házban ezt nem vették észre?”

Esper emlékezett arra, hogy azt mondta Milley-nek, hogy nem fog cselekedni Trump írásos utasítása nélkül.

„Kizárt dolog volt, hogy egyoldalúan megtegyek egy ilyen intézkedést”

– mondta

„Különösen olyat, amely számos jogi, diplomáciai, politikai és katonai következménnyel jár, nem is beszélve arról, hogy háborúba sodorhat minket Iránnal”.

A volt Pentagon-vezér azt írta, hogy az O’Brien és Milley közötti 2020 augusztusi eszmecsere volt „az utolsó alkalom, amikor a választások előtt komolyan szóba került valami, ami Iránnal kapcsolatos”.

Trump veje kidobta az izraeli nagykövetet az irodájából

Jared Kushner memoárjában Donald Trump elnökjelölti kampányainak kulisszák mögötti történéseit, valamint saját kormányzati munkáját foglalja össze.