Trump veje kidobta az izraeli nagykövetet az irodájából

Jared Kushner, a Fehér Ház volt főtanácsadója memoárt ír, melyben apósa, Donald Trump elnökjelölti kampányainak kulisszák mögötti történéseit, valamint saját kormányzati munkáját foglalja össze.

A „Szakítás a történelemmel: Egy Fehér Házi emlékirat” (Breaking History: A White House Memoir) című könyvében, amely a Broadside Books kiadónál jelenik meg augusztusban,

Kushner „beavatja az olvasókat az Ovális Irodában zajló vitákba, az ENSZ-ben zajló csatározásokba, az arab palotákban zajló találkozókba, valamint az Észak-Koreában, Kínában és Mexikóban folytatott intenzív tárgyalásokba”

jelentette hétfőn az Axios.

Kushner, aki 2009-ben vette feleségül Ivanka Trumpot, Trump megbízható és befolyásos tanácsadója volt a 2016-os rendhagyó elnökválasztási kampánya során, és neki tulajdonították a Trump-kormányzat néhány kulcsfontosságú politikai döntését. A demokraták tűz alá vették, amiért megsértette a nepotizmusellenes törvényeket, de ő volt Trump közel-keleti békéről szóló elképzelésének az építésze is.

Az ügyek között, amelyekben Kushner vezető szerepet játszott: a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások, a kétpárti büntetőjogi törvényjavaslat, az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése, az Ábrahám-egyezmény, és a 2020-as koronavírusjárványra adott első válaszlépések.

Trump nagyra tartotta vejét, és egyszer azt mondta egy golfozó haverjának, hogy Kushner „a legokosabb fickó, akit életemben láttam” – olvasható a New York Times riporterei, Jonathan Martin és Alexander Burns új könyvében. Trump azzal viccelődött, hogy bár Kushner „nem tud tíz métert dobni egy focilabdával”, „nagyszerű kölyöknek” tartotta – írják a szerzők a „This Will Not Pass” című, kedden megjelent, a 2020-as választásokról és Joe Biden elnökségének első évéről szóló beszámolóban. „Ő támogatott engem”.

Egy nemrégiben megjelent könyvében Bill Barr volt igazságügyi miniszter elismerően nyilatkozott arról, hogy Kushner milyen profi módon uralta a Trump körül az Ovális Irodában uralkodó káoszt.

„Minél jobban megismertem Jaredet, annál inkább lenyűgözött nyugodt racionalitása és józan esze”

– írta Barr.

Kushner állt a Trump-féle Fehér Ház néhány ellentmondásos döntése mögött is. A 2020-as országos faji igazságossági tüntetések idején Kushner és felesége, Ivanka azt tanácsolta Trumpnak, hogy egy tűzvészben megrongálódott templom előtti fotózáson emeljen a magasba egy Bibliát, amit széles körben bíráltak, mint a vallás politikai célú kihasználását. Kushner az amerikai evangélikusokkal – köztük néhány ellentmondásos lelkésszel – való szoros kapcsolatával is dicsekedett. Egyszer

kidobta az irodájából az akkori izraeli nagykövetet, Ron Dermert a két ország között a Ciszjordánia annektálási tervei körül fellángolt vita hevében.

Miután tavaly elhagyta a Fehér Házat, Kushner Dél-Floridába költözött, és megalapította az Ábrahámi Megállapodások Béke Intézetet, valamint 2 milliárd dolláros befektetést szerzett az új magántőke-befektetési cégének, az Affinity Partnersnek a Mohammed bin Szalman szaúdi koronaherceg vezette alaptól – akit az emberi jogok terén elért eredményei miatt széles körben bírálnak.

„Mi a fene volt ez?” Netanjahu annexiós bejelentése váratlanul érte Trumpot

Egy izraeli újságíró új könyve beszámol Kushner dühéről az izraeli miniszterelnök váratlan kijelentése miatt, és az elkeseredett Trump felcsattanásáról.