A szenátus indítványt fogadott el az eredeti atomalkuhoz való visszatérés ellen

16 demokrata szenátor is megszavazta azt a szimbolikus intézkedést, amely több korlátozást követel Iránnal szemben, és a Forradalmi Gárda terrorlistán tartását írja elő – írja a The Times of Israel.

Az amerikai szenátus szerdán elfogadott egy nem kötelező érvényű indítványt, amely azt követeli, hogy

az Iránnal kötött bármilyen nukleáris megállapodás foglalkozzon az iszlám köztársaság ballisztikus rakétaprogramjával és a térségbeli proxyainak támogatásával is.

A szimbolikus intézkedést 62-33 arányban, 16 demokrata szenátor szavazatával fogadták el, ami azt mutatja, hogy a szenátorok széles körben ellenzik a Biden-kormány azon törekvéseit, hogy visszatérjenek a hivatalosan Átfogó Közös Cselekvési Terv néven ismert nukleáris megállapodáshoz.

A 2015-ös megállapodás, amely a szankciók enyhítéséért az iráni atomprogram korlátozását kérte cserébe és más kérdésekkel határozottan nem foglalkozott. Donald Trump korábbi amerikai elnök 2018-ban kilépett a megállapodásból, és maximális nyomásgyakorló szankciókat vezetett be Irán ellen.

A James Lankford republikánus szenátor által benyújtott indítvány azt is kikötötte, hogy az Iránnal kötött nukleáris megállapodás nem tartalmazhatja az Iszlám Forradalmi Gárdával szembeni szankciók megszüntetését, illetve konkrétan az IRGC törlését a külügyminisztérium külföldi terrorszervezetek listájáról.

Khamenei: A nukleáris tárgyalások nem határozhatják meg Irán jövőjét

Az iráni legfelsőbb vezető szerint a megállapodáson kívül is van élet.

Irán azon követelése, hogy az Egyesült Államok törölje az IRGC-t a jegyzékből, vélhetően az utolsó akadálya annak, hogy az Egyesült Államok és Irán közösen visszatérjen a JCPOA betartásához – bár ez elég jelentős ahhoz, hogy a világhatalmak közötti bécsi tárgyalások közel két hónapja tartó patthelyzetbe kerüljenek, és napról napra csökken az optimizmus a kompromisszum lehetőségét illetően.

A Biden-kormányzat világossá tette, hogy nem enged az iráni követeléseknek mindaddig, amíg Teherán nem tesz saját lépéseket.

„Ha Irán a JCPOA-n túlmutató szankciók feloldását akarja, akkor a JCPOA-n túlmutató aggályainkat is figyelembe kell vennie”

– mondta Ned Price külügyminisztériumi szóvivő a múlt hónapban, amikor a Forradalmi Gárda törlését firtatták.

„Jóhiszeműen és kölcsönösségi alapon kell majd tárgyalniuk ezekről a kérdésekről”.

Bár az iráni atomalkut ellenző demokraták mindig is kisebbségben voltak, úgy tűnik, hogy ez a tömb egyre növekszik.

Korábban négy demokrata szenátor szavazott az eredeti JCPOA ellen – Chuck Schumer, Bob Menendez, Ben Cardin és Joe Manchin. Menendez kivételével mindannyian megszavazták a szerdai indítványt 13 másik képviselővel együtt. Menendez nem szavazott, bár az elmúlt hónapokban a nukleáris tárgyalásokkal kapcsolatos aggodalmát kifejező megjegyzései több mint valószínűsítik, hogy támogatta volna Langford kezdeményezését.

A többi demokrata képviselő, aki a republikánus frakcióval szavazott Richard Blumenthal, Cory Booker, Chris Coons, Catherine Cortez Masto, Kirsten Gillibrand, Maggie Hassan, Mark Kelly, Angus King, Gary Peters, Jacky Rosen, Kyrsten Sinema, Jon Tester és Ron Wyden voltak.

B-tervet sürget Ganz az iráni atomalku kérdésében

Kéne egy atomalku, de nem olyan, amilyet az amerikaiak terveznek kötni.