Az orosz alijázók harmada egy hónap után elhagyja Izraelt

Az orosz bevándorlók ugyanazokat a kedvezményeket kapták, mint az ukrán menekültek – írja a The Jerusalem Post.

A háború kezdete óta eltelt két hónap alatt Izraelbe bevándorolt orosz zsidók közül mintegy 1800-an tértek vissza Oroszországba új izraeli útlevelükkel – tudta meg a Jerusalem Post.

Pnina Tamano-Shata alija és integrációs miniszter az elmúlt héten értesült az elhagyás mértékéről. A minisztérium egy magas rangú tisztviselője szerint a minisztert

„megdöbbentették az adatok”, és az orosz bevándorlók iránti izraeli nagylelkűség kihasználásaként említette a esetet.

A tisztviselő megjegyezte, hogy az elmúlt két hónap során 5600, a visszatérési törvény alapján bevándorlásra jogosult orosz érkezett Izraelbe. Az érintett személyek az izraeli kormány által finanszírozott repülőjáratokon utaztak,

leszálláskor kaptak egy borítékot benne készpénzzel, majd taxival vitték őket szállodákba, és mindezt teljes mértékben az izraeli adófizetők támogatásával.

Ugyanebben a szállodában, ahol a legtöbbjük körülbelül egy hónapig tartózkodott, számos szolgáltatást kínáltak nekik, beleértve a banki, szociális és orvosi szolgáltatásokat, olyan kiváltságokat, amelyekre az átlagos bevándorlók nem jogosultak. Ezeket az Oroszországból érkező olimokat az izraeli hatóságok az Ukrajnából érkező menekültekhez hasonlóan kezelték.

„Az információink szerint az orosz zsidók úgy érzik, hogy a vasfüggöny várhatóan újra le fog ereszkedni, ezért úgy döntöttünk, hogy lehetővé tesszük számukra ezeket a különleges kedvezményeket”

– mondta az alija-minisztérium egyik magas rangú tisztviselője.

A háború miatt átrendeződhet az európai zsidóság térképe

Sok ukrán zsidó hagyta el hazáját, jelentős részük nem tervezi a visszatérést. Az oroszországi zsidók egy része is a távozást fontolgatja.

„De amikor ezeknek a bevándorlóknak egyharmada kihasználja Izrael állam jóindulatát, majd távozik, hogy továbbra is Oroszországban éljen, az komoly probléma”.

Tamano-Shata úgy döntött, hogy a felajánlott szállodai elhelyezéseket azonnal leállítja. Egyúttal elrendelte, hogy a különleges eseteket – például nyugdíjasokat, holokauszt-túlélőket és betegeket – be kell fogadni ezekbe a szállodákba.

„Meg kell érteni, hogy az Ukrajnából érkező bevándorlók egy része csak a magán lévő ruhájával érkezik, míg az Oroszországból érkező bevándorlók nincsenek ebben a helyzetben”

– közölte a minisztérium.

„Maga az a tény, hogy sokan közülük az ideérkezésük után visszatértek Oroszországba, jól mutatja, hogy mennyire nem is menekültek valójában”.

A nemzeti intézmények vezető tisztviselői kifejtették, hogy az Oroszországból érkező bevándorlással két okból is komoly probléma van: az első, hogy sok bevándorlónak nincs hol laknia Izraelben, most, hogy a szállodák már nem állnak rendelkezésükre, amikor megérkeznek. A második, hogy nincsenek elérhető repülőjáratok Izraelbe.

Amióta az Aeroflot megszüntette a járatokat Izraelbe, az egyetlen társaság, amely járatokat üzemeltet ezen az útvonalon, az El Al volt. Egy El Al jegy ára Moszkvából Izraelbe elérheti az ezer dollárt is, ami négyszerese a háború előtti árnak. A helyzetet tovább rontja, hogy szinte lehetetlen helyet találni ezeken a járatokon.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Moszkvai rabbi: Az eddig ismert zsidó élet a végéhez közeledik Oroszországban

A szentpétervári születésű rabbi elmondása szerint legelőször 2021-ben, az orosz alsóház választásakor fogalmazódott meg benne, hogy maga mögött hagyja Moszkvát.