Moszkvai rabbi: Az eddig ismert zsidó élet a végéhez közeledik Oroszországban

Az ukrán háború kitörése után Motl Gordon rabbi Izraelbe költözött, ahol interjúban mesélte el történetét.

„Azonnal tudatosult bennem, hogy most egy új korszak kezdődik” – mondta Jeruzsálemben Motl Gordon a The Times of Israel című lapnak egy interjúban arról, mi fogalmazódott meg benne február 24-én, miután az ukrajnai invázió hírét olvasta.

Két órán belül neki, feleségének és két gyerekének volt repülőjegye, 10 órán belül pedig már egy Varsóba tartó gépen ültek.

Gordon az elmúlt öt évet egy független moszkvai zsidó közösség, a Sredi Svoih (A mieink között) vezetésével töltötte. Néhány perccel azután, hogy elhatározta, hogy elutazik, Gordon elment a zsinagógába, hogy tóraolvasást és reggeli imát vezessen. A gyülekezet tagjainak nem beszélt a terveiről – mivel még nem volt világos számára, hogy valóban sikerül-e felszállnia a járatra.

Végül pár napon belül Jeruzsálembe érkeztek.

Elmondása szerint legelőször 2021-ben, az orosz alsóház választásakor fogalmazódott meg benne, hogy maga mögött hagyja Moszkvát.

„Olyan volt, mint egy tisztogatás”

– idézte vissza a rabbi, aki azóta azon gondolkozott, hogyan és hol máshol tudná akár az oroszajkú zsidóság tagjait szolgálni.

Először egy egyéves tanulmányi programon törte a fejét, de az orosz-ukrán háború kirobbanásának napján világossá vált számára, hogy mit kell tennie – ahogy a közösség sok másik tagjának is, állítja.

„Éreztem, hogy az oroszországi zsidó élet, ahogy ismertem, a végéhez közeledik. Nem tudtam volna [prédikációt] tartani péntek este semmi másról, csak a háborúról. Közszereplőként pedig a háborúellenes sábáti kijelentések nem lettek volna biztonságos számomra, és a közösség számára sem. De egy rabbinak az igazságot kell mondania a közösségének”

– fogalmazott.

A háború miatt átrendeződhet az európai zsidóság térképe

Sok ukrán zsidó hagyta el hazáját, jelentős részük nem tervezi a visszatérést. Az oroszországi zsidók egy része is a távozást fontolgatja.

Végül a rabbi Jeruzsálemben készített egy videót, amiben elmondta a gyülekezetének, hogy elment. Az ukrajnai inváziót szerette volna elítélni és határozott kijelentéseket megfogalmazni. Ám az orosz zsinagóga igazgatója azt mondta, hogy ezzel az ott maradt tagokra vonhatná az orosz hatóságok figyelmét. Így végül elmondta, hogy a munkáját Jeruzsálemben folytatja, és mindenben támogatni igyekszik a közösséget.

A szentpétervári születésű rabbi Jeruzsálemben azonnal kibérelt egy helyiséget, ahonnan az Oroszországból érkező zsidókat szeretné támogatni. Megérkezését követően nem sokkal már összejövetelt is tartott, ahol közös imával és tóraolvasással töltötték a Sábátot.

„Azt mondtam mindenkinek, hogy erre a Sábátra mindössze egy micva lenne: ne olvassátok a híreket 25 órán keresztül.”

Egyúttal Gordon hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy a most kivándorló tömeg ne arra igyekezzen, hogy felülírja az oroszajkú identitását, hanem azzal együtt próbálja meg felépíteni a zsidó örökségét.

„Hatalmas nyelvi és kulturális hátteret hozunk magunkkal… ami valójában nagyon szorosan összefügg a kelet-európai zsidó kultúrával”

– hangsúlyozta a rabbi, aki szeretne minél több oroszajkú embert maga körül megszólítani a jövőben.

Orosz főrabbi: Imádkozzunk a békéért!

Berel Lazar, Oroszország főrabbija felszólította az oroszországi zsidókat, hogy a sábátkor imádkozzanak a régió polgáraiért és a zsidó közösségek biztonságáért.