A német kormánypártok háborúzni akarnak – a választók azonban nem annyira

Szociáldemokraták, zöldek és szabaddemokraták ma a német parlamentben még több nehézfegyver Ukrajnába való szállítását követelték a már eddig is követett „cseremodell” alapján. Krisztina Koenen kommentárja.

Ez a modell abból áll, hogy Németország valamilyen másik, legtöbbször volt szocialista országnak, modern fegyvereket szállít, és az illető ország cserébe az ukránoknak adja megmaradt szovjet gyártmányú fegyvereit. A kormánykoalíció párjainak képviselői ezen kívül követelik, hogy a szállítandó fegyvereken Németország képezzen ki ukrán harcosokat. A CDU saját javaslattal csatlakozott a kormánypártok tervéhez, amelyben a szállítmányok felgyorsítását követelte – vagyis teljes volt a rendszerpártok egysége.

Olaf Scholz kancellár már jó ideje mérsékelni próbálja a kormánypártok követeléseit, de eddig kevés eredménnyel. Eredményesebb volt a svájci kormány, amikor is Svájc semlegességére hivatkozva megtiltotta a Marder páncélosokhoz nélkülözhetetlen lőszerszállítását, miután az ukrán kormány Marder pácélosokat rendelt a német Rheinmetall cégnél. A Bundeswehr aktuális állományából való fegyverszállításokat Scholz továbbra is elutasítja, mivel ez a német védelmi képességeket negatívan befolyásolná. Ennek viszont ellentmond Christine Lambrecht honvédelmi miniszter fellépése az amerikaiak ramsteini támaszpontján.

Németország támadó nehézfegyvereket szállít Ukrajnába

Többek között Leopard harckocsikkal, Gepárd légvédelmi páncélosokkal, Marder típusú lövészpáncélosokkal látnák el az orosz invázió ellen küzdő ukrán hadsereget.

A miniszter ott bejelentette, hogy ukrán katonákat fognak Németországban tüzérségi fegyvereken kiképezni valamint Gepard pácélosokat fognak Ukrajnába szállítani.

„A Gepard pontosan az, amire Ukrajnának szüksége van, hogy légiterét a földről tudja védelmezni. Ha pedig Ukrajnának most ezekre a rendszerekre van sürgős szüksége, akkor készek vagyunk a támogatásra”,

mondta a honvédelmi miniszter az amerikaiak által Ramsteinban rendezett Ukrajna-konferencián. Vagyis az SPD vagy kikapcsolta saját kancellárját a döntéshozatalból, vagy pedig kettős játékot játszik.

Miközben

a kormánypártok, az ellenzék és a rendszermédia egymással versengve követeli Németország még erősebb katonai beavatkozását az ukrajnai háborúba,

hétfőn eddig példátlan eseményekre került sor Bielefeldben és Dortmundban. Északrajna-Vesztfáliában május 15.-én szövetségi állami választások lesznek, amelyek előkészítéseként Robert Habeck, a Zöld párt társelnöke, energiaügyi és gazdasági miniszter bekapcsolódott az ottani választási kampányba, és a két városban nyilvános gyűléseken lépett fel. A mit sem sejtő minisztert és az erre teljesen felkészületlen rendőrséget mindkét városban dühödt háborúellenes tüntetők fogadták.

„Zöldek = háborús uszítók”

kiáltozták a tüntetők, saját készítésű plakátokon hirdették:

„1933-1945 – nem felejtünk!”

Miután a rendőrség elvette a tüntetők megafonjait, azok a továbbiakban füttykoncerttel kísérték a miniszter beszédét.

A zöldek eddig hozzá voltak szokva, hogy nyilvános fellépéseik során követőik hódolatteljes áhítattal fogadják őket, hogy ők azok, akik mások, a „nácik”, a „klímatagadók” és „rasszisták” ellen tüntetnek. Most azonban úgy tűnik, hogy legalább is az északrajna-vesztfáliai zöld bázis jobban emlékszik azokra az időkre, amikor a Zöld párt még pacifista volt, mint a jelenlegi vezetés, amelyik ki sem bírja várni, hogy Németország végre beléphessen ebbe a háborúba. Nem nehéz megjósolni, hogy a zöldeknek – és nem csak nekik – ez a háborús lelkesedés tagjaik és támogatóik körében még nagy problémát fog okozni.

Szakítópróba előtt a német kormánykoalíció az ukrán fegyverszállítások miatt

Olaf Scholz eddig sikerrel állt ellen koalíciós partnerei nyomásának. Kérdés, hogy meddig tudja tartani pozícióját és milyen árat fizet. Krisztina Koenen beszámolója.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.