Egy holokauszt-túlélő a bombák elől bujkálva halt meg egy mariupoli pincében

Ahogy haldoklott egy mariupoli pincében, átfagyva és vízért könyörögve, Vanda Szemjonovna Obiedkova holokauszt-túlélő csak egy dolgot akart tudni: „Miért történik ez?”.

A 91 éves asszony élete utolsó két hetében beteg volt és le volt soványodva, még felállni sem tudott. Április 4-én halt meg, de nem békésen, az öregségtől a saját ágyában, hanem a szülővárosát elborító szörnyű, 21. századi háború áldozataként.

„A mama nem érdemelt ilyen halált”

– mondta könnyek között Obiedkova lánya, Larissa a Chabad.org-nak, alig néhány órával azután, hogy családjával biztonságos helyre érkezett.

Tehetetlenül nézte, ahogy édesanyja élete leáldozott, az utolsó pillanatig mellette maradt. Miután édesanyja elhunyt, Larissa és férje az életüket kockáztatva eltemették Obiedkovát egy közparkban, alig egy kilométerre az Azovi-tengertől, szüntelen lövések közepette.

„Egész Mariupol temetővé változott”

– mondja Mendel Cohen rabbi, a mariupoli Chábád-Lubavics igazgatója és az ukrán kikötőváros egyetlen rabbija. Obiedkova és családja régóta aktív tagjai voltak a mariupoli zsidó közösségnek, az anyja rendszeresen orvosi segítséget kapott Cohen zsinagógájától.

„Vanda Szemjonovna elképzelhetetlen borzalmakat élt át” – mondja a rabbi – „Kedves, vidám asszony volt, egy különleges ember, aki örökre a szívünkben marad”.

A háború kitörése óta Cohen teljes munkaidőben azon dolgozott, hogy a közösség tagjait evakuálja a pokolból, még sábátkor és legutóbb peszáchkor is dolgozott a telefonokon. A hét elején sikerült evakuálnia Larissa-t és családját.

Vanda Obiedkova 1930. december 8-án született Mariupolban. Tízéves volt 1941 októberében, amikor a nácik bevonultak Mariupolba, és elkezdték összeterelni a város zsidóit.

Amikor az SS-ek megjelentek a családi házban, és elvitték Vanda édesanyját Mariát (Mindel), a kislánynak sikerült elkerülnie a letartóztatást, mert egy pincében rejtőzött el.

„Nem tudott sikítani; ez mentette meg” – mondja Larissa.

Édesanyját Mindelt meggyilkolták, míg édesapjának sikerült Vandát egy kórházban elrejtenie a náci megszállás idejére.

1941. október 20-án a németek 9-16 ezer zsidót végeztek ki Mariupol külvárosában lévő árkokban, köztük Obiedkova édesanyját és anyja egész családját.

A kislányt később őrizetbe vették, de a család barátai eljöttek, és meggyőzték a nácikat, hogy ő görög. Az apjának, aki nem volt zsidó, ezután sikerült elérnie, hogy a lányt elhelyezzék egy kórházba, ahol Mariupol 1943-as felszabadulásáig maradt.

Obiedkova 1998-ban teljes körűen beszámolt életéről és holokausztélményeiről az USC Shoah Foundationnek.

„Otthon volt egy VHS kazettánk az interjújáról” – mondja Larissa, aki megjegyzi, hogy édesanyja a végsőkig megőrizte a jiddis nyelvtudását. „De ez mind elégett az otthonunkkal együtt”.

Obiedkova 1998-ban a Shoah Foundation interjúkor.

Obiedkova 1954-ben ment férjhez és egész életét a városban töltötte. Az utóbbi években Larisszával élt együtt.

„A mama imádta Mariupolt, soha nem akart elmenni innen” – mondja.

Amikor március elején megkezdődtek az ágyúzások és bombázások, a család egy szomszédos fűtőanyag-áruház pincéjébe költözött. Az egyetlen segítség, amit a család ez idő alatt kapott, Cohen rabbi zsinagógája és közösségi háza volt.

„Nem volt se víz, se áram, se fűtés – és elviselhetetlenül hideg volt” – mondta. Larissa minden idejét a mozgásképtelen édesanyja ápolásával töltötte. „Semmit sem tehettünk érte. Úgy éltünk, mint az állatok!”

Két mesterlövész állást foglalt a legközelebbi vízforrások közelében, így az égből záporozó bombák mellett minden odaút rendkívül veszélyessé vált.

„Minden alkalommal, amikor egy bomba leesett, az egész épület megremegett. Anyám folyton azt hajtogatta, hogy nem emlékszik ilyesmire a Nagy Honvédő Háború [II. világháború] alatt.”

2014-ben, amikor a háború kitört, és Mariupolt különösen súlyosan érintette, Larissa és családja csatlakozott Mariupol zsidó közösségéhez, és Cohen rabbival együtt a nyugat-ukrajnai Zsitomir mellett lévő Chábád táborhelyre menekültek. Visszatértek, amikor a dolgok megnyugodtak, de Larissa azt mondja, hogy ezúttal nincs visszaút.

„Annyira sajnálom Mariupol lakóit” – mondta Larissa. „Nincs város, nincs munka, nincs otthon – semmi. Mi van, ahová visszatérhetnénk? Minek? Minden eltűnt. A szüleink azt akarták, hogy jobban éljünk, mint ők, de itt ismételjük meg az ő életüket”.

Az egyetlen, magányos fénypont, mondja Larissa, Cohen rabbi és a mariupoli Chábád zsidó közösség volt, amely mentőövként szolgált az elmúlt hét hét poklában.

„Hála Istennek, hogy van zsidó közösségünk” – mondja Larissa, megjegyezve, hogy édesanyja az évek során szeretett részt venni a vidám ünnepségeken, beleértve a pészahot is. „Az embereknek ilyenkor szükségük van a közösségre, a családra. Ez minden, ami nekünk maradt”.

1941-ben kislányként az utolsó vonattal menekült el Kijevből, most újra menekül

Az Ukrajnában tomboló háborúból milliók menekülnek, köztük van a 92 éves zsidó Rachel, aki Kijevben, Ukrajna fővárosában élt.