1941-ben kislányként az utolsó vonattal menekült el Kijevből, most újra menekül

Az Ukrajnában tomboló háborúból milliók menekülnek, köztük van a 92 éves zsidó Rachel, aki Kijevben, Ukrajna fővárosában élt.

Rachel fiatal lány volt 1941-ben, amikor a nácik megszállták Ukrajnát; a bombázások most visszaviszik őt azokba a szörnyű évekbe. Akkor sikerült elmenekülnie Kijevből az utolsó vonattal. Gyakorlatilag minden hátrahagyott zsidót a nácikkal együtt az ukránok is meggyilkoltak a Babin Jar néven ismert helyszínen – írja az Arutz 7.

A jelenlegi háborúban is menekülni kényszerült, ezúttal az orosz bombák elől. A konfliktus első napjaiban egy Anatevkában, egy zsidó menekültfaluban lévő szállodába vitték, amelyet Moshe Asman rabbi, Ukrajna főrabbija vezetett.

Ezen a héten más menekültekkel együtt ismét evakuálták őt egy Asman rabbi által szervezett konvojjal. A zsidókból álló csoport mostanra elérte a határt, remélhetőleg jóval távolabb a frontvonaltól, és sokan azt jósolják, hogy a helyzet hamarosan jelentősen romlik.

Az Asman rabbi által összeállított videódokumentációban látható, ahogy a rabbi bátorítja a menekülteket és próbálja feldobni a hangulatukat. „Ez a drága hölgy kénytelen volt menekülni a nácik elől” – mondja – „és sikerült felszállnia a városból kivezető utolsó vonatra – ez egy óriási csoda volt. Mindenkit, aki Kijevben maradt, meggyilkoltak a nácik. Most ismét menekülni kényszerül, ezúttal az oroszok elől. Hihetetlen.”

„És nem ő az egyetlen – teszi hozzá Asman rabbi. „Naponta több száz embernek segítünk, sokan közülük idős zsidók, akiknek nem volt könnyű életük, holokauszt-túlélők – és most minden emlék visszatér hozzájuk, a félelem, még a füstszag is visszaviszi őket azokba a szörnyű évekbe.”

Asman rabbi leírja a „hatalmas projektet, amelyet az ukrajnai zsidók megmentésére vállaltunk, olyan zsidókéra, akik szó szerint kenyérre éheznek. Minden nap több tucatnyi telefonhívást kapok olyan emberektől, akik szó szerint sírva könyörögnek, hogy segítsek nekik, hogy juttassak ételt a gyerekeiknek vagy a feleségeiknek, akik otthon rekedtek, és félnek kimenni a bombázások miatt. Az embereknek ételre, gyógyszerekre van szükségük.”

Borítókép:  EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ukrán-orosz háború: Egy nagy alija hullám kezdete?

Ukrajnában összesen 200 ezer ember kérvényezhet izraeli állampolgárságot, ebben a számban benne vannak a nem zsidók házastársai, és azok akiknek legalább egy nagyszülője zsidó.