Brit szakértők szerint a Moszkva kapitánya túl hamar hagyhatta el a hajót

A hétfő nyilvánosságra hozott képek azt sugallják, hogy a Fekete-tengeri Flotta zászlóshajójának kapitánya túl korán hagyhatta el a hajót – írja a Telegraph. 

A Moszkva, az orosz Fekete-tengeri Flotta elsüllyedt zászlóshajójának kapitánya túl korán hagyhatta el a hajót – vélik szakértők, miután hétfőn új képek kerültek elő az elsüllyedt hajóról.

A legénység több száz tagját továbbra is eltűnt személyként kezelik, miután a hajót a jelentések szerint ukrán rakéták találták el, mielőtt elsüllyedt a Fekete-tengeren múlt csütörtökön.

Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy a hajó sérülését egy megmagyarázhatatlan tűzben felrobbant lőszer okozta, ami a hajó elsüllyedéséhez vezetett, miközben a háborgó tengeren vontatták.

Az interneten keringő új képek és felvételek, amelyeket hivatalosan nem ellenőriztek, úgy tűnik, hogy a Moszkva lángokban áll, és láthatóan elhagyatottan áll. Elemzők szerint a hajótesten látható sérülések ellentmondanak az orosz verziónak.

Sűrű fekete füstoszlop látszik a Moszkva elszenesedett és égő részéből, amely a kikötő felé fordul, és mentőcsónakjait már bevetették. Vízsugarak is láthatók a levegőben, amelyek valószínűleg egy közeli mentőhajóról érkeztek.

Tom Sharpe, a Királyi Haditengerészet nyugalmazott parancsnoka, aki egyszer segített megmenteni az Egyesült Királyság jégőrjárőrhajóját egy árvíz idején, a Telegraphnak elmondta, hogy úgy tűnik, a hajót túl korán hagyták el.

Azt mondta:  „Mindig látni egy csapatot, általában a fedélzeten. Ebben az esetben a fedélzet jó hely lenne a felszerelés és a tűzoltócsapatok összegyűjtésére. Biztonságos zónákat akarsz kialakítani, és oda teszed az összes tűzoltó felszerelést és az összes embert, hogy friss levegőn legyenek”.

„De ott nincs senki, és ha nincs senki, akkor szinte semmi esélye, hogy bárki is életben maradjon a fedélzet alatt. Ez azt is sugallja, hogy mindenki elhagyta azt a hajót” – tette hozzá Sharpe.

John Konrad, egy szerző, aki civil hajók kapitánya volt, írt egy elemzést a képekről, amelyben arra a következtetésre jutott, hogy „a legjobb tippje” az, hogy „a Moszkva kapitánya túl korán hagyta el a hajóját”.

Rámutatott, hogy a zászlóshajó kulcsfontosságú volt az orosz háborús erőfeszítések szempontjából, és normális esetben elvárható lenne, hogy a kapitány a fedélzeten maradjon, és megpróbálja megmenteni a hajót.

Ebben az esetben úgy tűnt, hogy a hajót a „nyugodt időjárás, a tartalék felhajtóerő” és „a helikopterfedélzet füstmentes volt” ellenére elhagyták – írta Konrad.

Sharpe azonban azt mondta, hogy túl sok a bizonytalanság a képek körül ahhoz, hogy ezt az állítást teljes bizonyossággal meg lehessen tenni.

„Lehet, hogy a beérkező rakéta egy másik lövedéken egy hatalmas detonációt végez, és ez kiiktatja a parancsnokságot és irányítást, az összes kommunikációt, az összes rendszert, és akkor vége. Ekkor akár le is szállhatsz, mert egyikőtök sem tehet semmit” – mondta Sharpe .

Hozzátette azonban, hogy az új képek aláássák Oroszország saját beszámolóját arról, hogyan jutott a Moszkva a sorsára.

„A hajó oldalán olyan lyukak vannak, amelyek egyértelműen rakéták belépési pontjainak tűnnek” – vetette fel Sharpe.

Az orosz válaszra utalva azt mondta: „Viharról beszéltek, és ha egy súlyosan sérült hajóval próbálnak vontatni, az sokat ront a helyzeten, de a képen nincs vihar. Sima és nyugodt. Azt hiszem, ez némileg cáfolja ezt az állítást.”

Az orosz védelmi minisztérium által a húsvéti hétvégén közzétett felvételek a hajó legénységét mutatták, amint hazatérnek a bázisukra. Úgy tűnt azonban, hogy a legénység legalább fele a vélhetően a fedélzeten tartózkodó 510 fős létszámnak.

Az sem világos, hogy a felvételek mikor készültek, ami felveti annak lehetőségét, hogy a felvételeket a Moszkva megtámadása előtt rögzíthették.

Úgy tűnik, hogy az orosz zászlóshajó sérülései főként a cirkáló középső részén keletkeztek.

Az ablaknyílásokból és a nyitott helikopterhangárból gomolygó füst jelentős belső tűzkárra utal, ami talán az esetleges emberveszteségre utal.

Nem világos, hogy a helikopternek volt-e esélye a bevetésre, mielőtt a legénység vagy meghalt, vagy evakuálták volna.

Hogyan süllyeszthette el az ukránok Neptun cirkálórakétája a Moszkvát?

Odessza megye kormányzója szerint a Moszkvát két Neptun típusú, ukrán gyártmányú, hajó elleni cirkálórakéta találta el.