Már csak azt nem tudjuk, ki lesz a francia elnök

Franciaország-szakértő, politológus

Izgalmasnak ígérkezik a következő két hét Franciaországban. Emmanuel Macron és Marine Le Pen már el is indultak, hogy meggyőzzék az elnökválasztás első fordulójában nem rájuk szavazókat. Bár Emmanuel Macron továbbra is esélyese a második fordulónak, a felmérések szerint csökken a különbség közte és kihívója között. A verseny így még nyitott, de számos múlt héten feltett kérdésünkre választ kaphattunk. Csak a legfontosabbra, a végső győztes személyére nem.

***

Az első két helyezett: nem történt meglepetés 

Papírforma az élen: Emmanuel Macron és Marine Le Pen jutottak a második fordulóba nagyságrendileg 28 és 23 százalékkal. Mögöttük azonban van egy kis érdekesség. A radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon múlt héten nyugtázott megtorpanása valójában csalóka volt, úgy tűnik, hogy rengeteg szavazót győzött meg az utolsó percben. Különösen a városokban elért eredményének köszönhető, hogy még a becsléseket készítő közvélemény-kutatók sem tudták pontosan becsülni vasárnap este a támogatottságát, noha megszámolt szavazóköri adatok alapján dolgoztak. Vagyis mondhatjuk, hogy Mélenchon igazából mégiscsak tartós lendületben volt.

Azonban ez sem volt elég ahhoz, hogy utolérje Marine Le Pent – igaz, egy pillanatig úgy tűnt, pont a városi számolás menete miatt, hogy esetleg ez a forgatókönyv is megeshet.

Aztán a pillanat elmúlt, Mélenchonék elismerték a vereséget.

A második fordulós mérések: még mindig izgalmas

53-47 az átlagos állás a két bejutott jelölt között a második fordulóban, azonban érkeztek 51-49-es adatok is. Ezeket nem érdemes túlértékelni, inkább csak arra figyelmeztetnek, hogy van tétje a két forduló közötti kampánynak. Mert akárhogy is, ez a verseny ezerszer szűkebb, mint a 2017-es volt. Elképzelhető, hogy Marine Le Pen az akkori eredményét (33,9 százalék) idén akár 10-15, ha nem több ponttal is megjavíthatja. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem Macron a második forduló esélyese, a mostani mérések szerint mégiscsak úgy áll a dolog, hogy Marine Le Pennek kell százalékokat találnia, nem Macronnak.

Nagyon szoros lesz a francia elnökválasztás második fordulója

Macronnak valószínűleg sikerül megőriznie elnöki székét két hét múlva az újabb forduló alkalmával, valószínű, hogy szorosabb küzdelemre kell számítani.

De szűkülő olló mellett, ha az elnök hibázik, ha Marine Le Pen döntetlenre hozza, vagy egyenesen megnyeri az április 20-i vitát, akár meglepetés is születhet. Ami nem lenne igazi meglepetés, ugyanis a számokban, a tendenciákban már most is benne van Marine Le Pen esetleges választási győzelme. 

Mélenchon és Pécresse: óvatosan, de Macronra

Különösen nagy szerepe lehet a Mélenchon-bázisnak a második fordulóban: ők azok, akik a sokan vannak, és igen megosztottak a preferenciáik tekintetében. Nem automatizmus, hogy Macronra szavaznának. Ezért fogalmazott olyannyira óvatosan Jean-Luc Mélenchon az első forduló estélyén, mondván, egyetlen szavazat se menjen Marine Le Penre. Valérie Pécresse, aki eredetileg szintén nem ígért efféle „felszólítást”, arra kérte a szavazóit, hogy mérlegeljék a másféle döntés következményeit. Vagyis mindketten, óvatosan fogalmazva, de mégiscsak arra szólítottak fel, hogy a bázisuk Macront támogassa (demokrataként nyilván senkinek nem jut eszébe azt mondani, hogy a népük maradjon otthon egy ilyen fontos választáson, ezért az óvatos fogalmazás lefordítható óvatos Macron-támogatásként).

Mindenki más a várható módon reagált: Anne Hidalgo szocialista jelölt és a zöldek Emmanuel Macron mellett tették le a voksukat, az egyébként Le Pen-kritikus, radikális jobboldali Eric Zemmour pedig teljesen egyértelműen Marine Le Pen mellé állt.

Utóbbi izgalmas tárgyalási és vitatkozási pillanatokat vetít előre a hamarosan következő nemzetgyűlési választásra nézve is. Az első forduló után egyébként szintén előkerült az eleddig nem nyilatkozó Nicolas Sarkozy exelnök, aki a várakozásoknak megfelelően nyíltan Emmanuel Macron támogatója lett.

A két forduló közötti kampány: népszavazás, balra beszélés

Miközben a felek igyekeznek népszavazássá alakítani a második fordulót, amely természetesen a másik személyének az elutasításáról szólna, lassan az is világossá válik, hogy a második fordulós csata a gazdaságilag baloldali elveket valló szavazókért megy. Ez persze a bázis nagysága miatt érthető dolog. A csata a köztársasági elnököt is arra kényszeríti, hogy finomítson az érvein, így például egészen megengedőnek mutatkozott abban, hogy esetleg mégsem emelné 65 évre a nyugdíjkorhatárt, holott az első forduló előtt, amikor még a jobboldalon és a jobboldali szavazókért folyt a harc, nagyon is ezt ígérte.

Arra számíthatunk, hogy a megélhetés és a szociális szféra ügyében zajlanak majd nagy viták, és nyilvánvaló, hogy Le Pen ezekben a tematikákban előnnyel indul. Hátrányban van viszont a nemzetközi és hazai gazdaságirányítás, a makrogazdasági kompetencia területén, ami persze nem közvetlenül érdekli a franciákat – kivéve, ha a kampányban azt sikerül bizonyítani e témák felvetésével, mint 2017-ben, hogy a jelölt alkalmatlan.

Az összeomlók és erős emberek

Sem Eric Zemmour, sem Valérie Pécresse nem értek el olyan átütő sikert, hogy nagy hanggal követelhessék a jobboldal újraszervezésének a jogát, sőt, az eredmények alapján inkább feltételezhetjük, hogy Marine Le Pen lehet a jobboldal erős embere. Valójában mind Zemmour, mind Pécresse igen gyengén szerepelt, nincs tehát olyan eredményük, amire hivatkozhatnának (Zemmour 7 százalékon, Pécresse valamivel 5 százalék alatt végzett).

Pécresse eredménye ráadásul egyenesen tragikusnak tűnik, az összeomlás jeleit vetíti előre a republikánusok számára, ugyanis így még az állami kampánytámogatás nagy részétől is elesnek. A baloldalon a zöldek csak kicsit szerepeltek rosszabbul, mint várni lehetett, de rosszul szerepeltek. Anne Hidalgo párizsi főpolgármester pedig a várható rettenetes eredményt hozta: ők sem követelhetik tisztán a baloldal újraszervezésének a jogát.

A baloldalon az erős ember Jean-Luc Mélenchon lehet, kérdés, hogy nem dönt-e úgy, még marad egy kicsit. A híveinek mindenesetre megüzente: ha a fiatalok nem elégedettek azzal, hogy még nem érték el a céljukat, csinálják jobban.

A vasárnapi francia választás öt nyitott kérdése

Most vasárnap rendezik a francia elnökválasztások első fordulóját. Hogy mire kell figyelni? Olvassa el Soós Eszter Petronella elemzését!

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.