Héberül üzent az Nemzetközi Űrállomásról az izraeli asztronauta

Eytan Stibbe lett az első izraeli, aki a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére lépett – írja a The Jerusalem Post.

Eytan Stibbe, Izrael második űrhajósa történelmet írt szombaton, amikor első izraeliként feljutott a Nemzetközi Űrállomásra

Stibbe, aki pénteken indult a SpaceX Falcon 9 rakétájával az Axiom 1 (Ax-1) misszió – az első teljesen magán-űrmisszió – részeként, mintegy 21 órával később, szombaton, közép-európai idő szerint 8:30 körül (izraeli idő szerint 15:30-kor) dokkolt az állomáson.

A Rakia-misszió, amelyet a houstoni székhelyű Axiom Space start-up cég vezetett a SpaceX-szel és a NASA-val partnerségben, történelmi pillanat a tudomány és az űrutazás számára. Míg más magán űrvállalkozások, mint például Jeff Bezos Blue Origin és Richard Bramson Virgin Galacticja nagymértékben az űrturizmusra összpontosítanak, az Ax-1 küldetés teljes mértékben a tudományra összpontosít, és ez az első, amely kizárólag civil személyzetet küld az ISS-re, hogy kihasználja annak tervezett rendeltetését – orbitális laboratóriumként.

Sokan – különösen az Ax-1-ben részt vevő három vállalat – úgy tekintenek rá, mint az űrbeli kereskedelmi tevékenység kiterjesztésének fontos lépésére.

A küldetés során végzett tudományos kísérletek – csak a Stibbe 35 különböző izraeli kísérletet hajt végre – a legkülönbözőbb területeket fedik le, beleértve bizonyos technológiák életképességének tesztelését vagy bizonyítását, tudományos jelenségek megfigyelését, elméleti koncepciók mechanizmusainak tanulmányozását, valamint az élelmiszerekkel és a mezőgazdasággal kapcsolatos úttörő teszteket.

Avi Kaner ابراهيم אבי on Twitter: „The first private crew arrives at the @Space_Station, including Israeli 🇮🇱 Eytan Stibbe, welcomed by the crew of Americans 🇺🇸, German 🇩🇪, and Russians 🇷🇺. They’ll participate in science experiments and philanthropic projects. @SpaceX @Axiom_Space pic.twitter.com/5FzTSWX7mK / Twitter”

The first private crew arrives at the @Space_Station, including Israeli 🇮🇱 Eytan Stibbe, welcomed by the crew of Americans 🇺🇸, German 🇩🇪, and Russians 🇷🇺. They’ll participate in science experiments and philanthropic projects. @SpaceX @Axiom_Space pic.twitter.com/5FzTSWX7mK

Izrael számára azonban ez a küldetés további jelentőséggel bír.

A 64 éves Stibbe sikeres üzletember és ismert filantróp. Ezt megelőzően katonai szolgálata során vadászpilótaként szolgált, és ezredesi rangot ért el.

Szolgálata alatt Ilan Ramon mellett szolgált, aki később Izrael első űrhajósa lett az STS-107-es küldetés során. Tragikus módon Ramon és mindenki más a fedélzeten meghalt, amikor a Columbia űrrepülőgép 2003-ban felrobbant a visszatéréskor.

Az ő tiszteletére hozták létre a Ramon Alapítványt, amelynek célja, hogy segítse az izraeli űrkutatási vállalkozókat és vállalkozásokat, és hálózatot hozzon létre az űripar számára Izraelben és külföldön. Az alapítvány jelentős szerepet játszik az izraeli űrszektorban, rendszeresen együttműködik az Izraeli Űrügynökséggel, és évente megrendezi az Ilan Ramon-konferenciát.

„Üdvözöljük a Nemzetközi Űrállomáson!”

– mondta Stibbe az héberül.

„Most először van szerencsénk héberül tudósítani innen. Sok szerencsét mindenkinek és sok sikert a Rakia-nak!”

Stibbe útja egy újabb lépés a zsidó állam jövője felé az űrben.

„Ilan Ramon inspiráló küldetése nem szakadt meg”

– tweetelte Orit Farkash-Hacohen tudományos és technológiai miniszter.

„Az űrutazás folytatódik”.

Bar Kochba lázadásból származó érmét visz az űrbe az izraeli asztronauta

Az 1900 éves érmét a rómaiak elleni második zsidó lázadás során verték, más néven Bar Kochba-lázadás idején.