Izrael ENSZ-nagykövete: Katasztrófa lesz, ha az USA vezetői nem cselekszenek

Joe Biden amerikai elnök szombaton elmondta, hogy kiáll az antiszemitizmus és a szélsőségesség ellen, miközben támogató üzenetet küldött egy texasi zsinagóga tagjainak, akiket órákon át egy fegyveres tartott fogva, mielőtt kiszabadultak volna – írja a The Times of Israel.

„Az elkövetkező napokban még többet fogunk megtudni a túszejtő motivációiról”

– mondta Biden a Fehér Ház által kiadott nyilatkozatban.

„De hadd legyek világos mindenki számára, aki gyűlöletet akar terjeszteni – ki fogunk állni az antiszemitizmus és a szélsőségesség erősödése ellen ebben az országban.”

„Hálás vagyok a bűnüldöző szervek fáradhatatlan munkájáért minden szinten, akik együttműködően és félelem nélkül cselekedtek a túszok megmentése érdekében”

– mondta Biden.

Szeretetet és erőt küldünk a Colleyville-i Bét Israel tagjainak és a zsidó közösségnek”

– mondta Biden.

Naftali Bennett miniszterelnök szintén köszönetet mondott az amerikai rendvédelmi szerveknek a túszok megmentéséért.

„Megkönnyebbült és hálás, hogy a texasi Colleyville-ben lévő Bét-Israel zsinagóga túszait megmentették. Elismerésemet fejezem ki a bűnüldöző szerveknek és a helyszínen lévő csapatoknak, akik gyorsan és bátran reagáltak a túszok biztonsága érdekében”

– tweetelte Bennett.

„Ez az esemény emlékeztet arra, hogy az antiszemitizmus még mindig él, és világszerte folytatnunk kell a küzdelmet ellene. A Colleyville-i és a világ zsidó közösségének: Nem vagytok egyedül – egységben állunk veletek”

– írta Bennett.

Lelőtték a zsinagógai túszejtőt, kiszabadultak a túszok

A helyszínen lövések és villanógránátok hangját lehetett hallani.

Izrael ENSZ-nagykövete, Gilad Erdan szerint az amerikai vezetőknek ki kell állniuk az antiszemitizmus ellen.

„Ez a szörnyű incidens arra emlékeztet minket, hogy az amerikai vezetőknek cselekedniük kell. Katasztrófa vár ránk, ha nem tesznek komoly lépéseket az antiszemitizmus ellen”

– mondta Erdan egy nyilatkozatban.

Az FBI 2020-as gyűlölet-bűncselekményekről szóló statisztikai jelentése szerint az antiszemita gyűlölet-bűncselekmények az összes vallási alapon történt bűncselekmény 57%-át tették ki, ami messze a legnagyobb arány az Egyesült Államokban.

Egy októberben közzétett, amerikai zsidók körében végzett felmérés szerint az előző évben 17% mondta azt, hogy „kerül bizonyos helyeket, eseményeket vagy helyzeteket”, 22% elkerülte, hogy külsőleg zsidóként mutatkozzon, 25% pedig tartózkodott a zsidó vonatkozású tartalmak online közzétételétől.

Ki az a Lady al-Kaida, akinek a texasi túszejtő a szabadon bocsátását követelte?

Az Egyesült Államokban több diplomát szerzett agykutató, Aafia Siddiqui egykor a legkeresettebb terroristák közé tartozott.