Ki az a Lady al-Kaida, akinek a texasi túszejtő a szabadon bocsátását követelte?

Egy férfi szombaton több túszt ejtett a texasi Colleyville-ben található Bét Izrael zsinagógában, követelve Aafia Siddiqui szabadon bocsátását, aki jelenleg 86 éves börtönbüntetését tölti az őt letartóztató amerikai katonák és FBI-ügynökök elleni gyilkossági kísérlet miatt. – írja a The Jerusalem Post.

Bár az első hírek szerint a túszejtő Siddiqui testvére volt, a testvér egy korábbi ügyvédje azt állította, hogy nem volt köze a túszejtéshez – írja a The Daily Beast. Az incidensről értesülve Aafia közleményt adott ki, amelyben felszólította a túszejtőt, hogy álljon le – számolt be a híroldal.

Aafia Siddiqui pakisztáni agykutató, aki 1990-ben diákvízummal költözött az Egyesült Államokba, majd a Houstoni Egyetemen tanult, mielőtt átjelentkezett az MIT-re, ahol három diplomát szerzett biológiából, antropológiából és régészetből, később pedig a Brandeis Egyetemen doktorált.

Miután összeházasodott Amjad Mohammed Khan aneszteziológussal egy elrendezett házasságban, Siddiquinak két fia és egy lánya született 1996-ban, 1998-ban és 2002-ben.

Az ikertornyok elleni 9/11-es támadások után Siddiqui meggyőzte a férjét, hogy a család Pakisztánba költözzön, és amikor ez megtörtént, a Harper’s Magazine szerint az ország Afganisztánnal közös határára akart költözni, hogy orvosi segítséget nyújtson az USA ellen harcoló tálib harcosoknak.

Miután Siddiqui egyre jobban kezdett érdeklődni az iszlám és a dzsihád iránt. Az FBI figyelmét is felkeltette, amikor férjével együtt 10 ezer dollár értékben vásároltak testpáncélt, éjjellátó szemüvegeket és katonai kézikönyveket.

Házassága kezdett szétesni a Khan által elkövetett fizikai bántalmazás, valamint Sidiqqui növekvő érdeklődése miatt a dzsihád iránt, így a pár 2002-ben elvált.

Khan azt gyanította, hogy Siddiqui szélsőséges csoportokkal került kapcsolatba, és 2003-ban hozzáment az al-Kaida egyik tagjához, Ammar al-Baluchihoz. Baluchi az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója szerint a 9/11 főszervezőjének, Khaled Sheikh Mohammednek volt az unokaöccse.

Az amerikai kormány azt állította, hogy Siddiqui részt vett egy al-Kaida sejt tervében, amelynek célja az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Pakisztánban elkövetett merényletek elkövetése volt. A sejt benzinkutak és földalatti tárolótartályok szabotálását, valamint vízkezelő létesítmények megmérgezését és megsemmisítését tervezte.

Lelőtték a zsinagógai túszejtőt, kiszabadultak a túszok

A helyszínen lövések és villanógránátok hangját lehetett hallani.

Amikor Siddiqui eltűnt a gyerekeivel egy állítólagos iszlámábádi kiránduláson, az FBI „világméretű riasztást” adott ki rá és Khanra.

2004-ben John Ashcroft akkori főügyész kijelentette, hogy Siddiqui egyike volt az FBI hét gyanúsítottjának, akiket az al-Kaida hét legkeresettebb szökevényének listáján tartottak nyilván, és „egyértelmű és közvetlen veszélyt jelentett az Egyesült Államokra nézve.”

Siddiquit később az afganisztáni Ghazniban tartóztatták le az amerikai hadsereg katonái és az FBI ügynökei. A kihallgatás során Siddiqui állítólag felvette az egyik katona puskáját, és két lövést adott le rájuk, miközben azt kiabálta, hogy „Allah Akbar”. A katonák sikeresen lefegyverezték.

Siddiqui antiszemita nézeteket vallott, a The Guardian szerint azzal az indokkal utasított el egy jogi védőcsapatot, hogy az ügyvédek zsidók voltak, és azt állította, hogy az ellene folyó ügy egy zsidó összeesküvés.

Ragaszkodott ahhoz, hogy az esküdteket DNS-tesztnek vessék alá, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem „cionisták” és nem „izraeliek”.

Siddiqui írt egy levelet is Barack Obama akkori elnöknek, amelyben az állt, hogy

„Tanulmányozzuk csak a zsidók történetét. Mindig is hátba szúrtak mindenkit, aki megszánta őket, és elkövette azt a „végzetes” hibát, hogy menedéket adott nekik… és ez a kegyetlen, hálátlan hátba szúrás a zsidók részéről az oka annak, hogy kíméletlenül kiűzik őket onnan, ahol csak erőre kapnak. Ezért történnek velük újra és újra „holokausztok”! Bárcsak megtanulnának hálásak lenni és változtatni a viselkedésükön!!! …” – írta Siddiqui.

Siddiqui jelenleg is 86 éves büntetését tölti egy amerikai börtönben.

Hogyan vezetett a terrorizmus elleni háború az örökké tartó háborúkhoz?

Húsz évvel a 9/11-es támadások után a Nyugat összezavarodott és visszavonulót fúj.