Fegyveres ejtett túszokat egy texasi zsinagógában

Az FBI kommandósai a helyszínen vannak, a bűnüldöző szervek már tárgyaltak a túszejtővel.

Egy rabbit és három másik embert ejtett túszul egy fegyveres a texasi Colleyville-ben lévő Bét Israel reform zsinagógában szombaton, egy Bar Mitzvah közepén.

A túszejtő azt állítja, hogy Aafia Siddiqui testvére, aki 86 évnyi börtönbüntetését tölti egy FBI-ügynök meggyilkolásáért.

A fegyveres azt követelte, hogy az FBI-jal folytatott tárgyalások során találkozhasson a testvérével, valamint, hogy engedjék szabadon.

A Colleyville-i rendőrség először helyi idő szerint 11:30-kor figyelmeztette a lakosságot a helyzetre. Egy másik tweet két órával később frissítette, hogy a túszejtés még mindig folyamatban van.

A zsinagóga környékét sürgősen kiürítették, bár a helyi hírek szerint a lakosságot nem fenyegeti veszély.

Adir Krafman on Twitter: „#BREAKING: Hostage situation at Congregation Beth Israel Temple in Colleyville, Texas. The gunman apparently entered the synagogue during Shabbat services. pic.twitter.com/JwiC5zYZI8 / Twitter”

BREAKING: Hostage situation at Congregation Beth Israel Temple in Colleyville, Texas. The gunman apparently entered the synagogue during Shabbat services. pic.twitter.com/JwiC5zYZI8

Az incidenst kezdetben élőben közvetítették a zsinagógából a Bar Mitzvah szertartásról. A videofelvételen azt mondta a fegyveres, hogy „ha bárki megpróbál belépni ebbe az épületbe, én mondom nektek… mindenki meg fog halni”.

Az adás több percig folytatódott, ahol hallható volt, hogy a fegyveres fenyegetőzik, majd megszakadt. Nem világos, hogy ki vetett véget az élő közvetítésnek.

A túszok egyike a közösség rabbija, Charlie Cytron-Walker.

Az FBI SWAT csapata a helyszínen van, a rendőrség pedig arra kérte a lakosságot, hogy maradjanak otthon.

A Fehér Ház egyik tisztviselője a CNN-nek azt mondta, hogy figyelemmel kísérik a helyzetet.

Frissítés: Lelőtték a zsinagógai túszejtőt, kiszabadultak a túszok.

Egyre több amerikai gondolja úgy, hogy a politikai erőszak indokolt lehet

A megkérdezettek 66% mondta azt, hogy véleménye szerint az amerikai demokrácia ma veszélyben van, 62% pedig erőszakra számít a vesztes fél részéről a jövőbeli elnökválasztásokon.