Egyre több amerikai gondolja úgy, hogy a politikai erőszak indokolt lehet

A Washington Post és a Marylandi Egyetem szombaton közzétett felmérése szerint egy évvel a január 6-i zavargások után minden harmadik amerikai úgy véli, hogy „a kormány elleni erőszak időnként indokolt lehet” – derült ki a Washington Post és a Marylandi Egyetem szombaton közzétett felméréséből, amelyet az Axios szemlézett.

A Post szerint ez a legmagasabb arány, amit az elmúlt két évtized hasonló felméréseiben mértek és az eredmények „ajtót nyitnak az ország lelki világába az amerikai történelem egy viharos időszakában”.

A felnőttek többsége még mindig azt mondja, hogy az erőszak soha nem indokolt. De ez a szám (62%), új mélypontot jelent a Post szerint. Az 1990-es években az amerikaiaknak még 90 százaléka vélte úgy, hogy az erőszak soha nem indokolt.

Az új felmérés szerint a republikánusok 40%-a és a függetlenek 41%-a mondta, hogy az erőszak elfogadható, szemben a demokraták 23%-ával. A fehér amerikaiak 40 százaléka szerint az erőszak indokolt lehet, míg a fekete amerikaiak 18 százaléka szerint.

A CBS News és a New York Times felmérésében 2015-ben 23 százalék, 2010-ben pedig 16 százalék volt azoknak a felnőtteknek az aránya, akik szerint az erőszak indokolt lehet – írja a Post.

Az amerikai hadsereg puccsától tartanak a 2024-es elnökválasztás után

Három nyugalmazott amerikai tábornok arra figyelmeztetett, hogy a 2024-es elnökválasztás után újabb lázadásra kerülhet sor, és azt ezúttal a hadsereg kezdeményezheti.

„Az emberek érvelése arra vonatkozóan, hogy mit tartanak elfogadhatónak a kormány elleni erőszakkal kapcsolatban, változó volt, a szerintük a túlzó koronavírusos korlátozásoktól kezdve a kisebbségi szavazók jogfosztásán át az amerikaiak elnyomásáig bármi indokolhatja” – írja a Post.

„A felmérés hipotetikus indoklásokra vonatkozó nyílt kérdésére adott válaszok között többször is megemlítették az „önkényuralmat”, a „zsarnokságot”, a „korrupciót” és a „szabadságjogok elvesztését”.

A megkérdezettek 66 százaléka azt mondta, hogy véleménye szerint az amerikai demokrácia ma veszélyben van, és 62 százalékuk számít erőszakra a vesztes fél részéről a jövőbeli elnökválasztásokon.

A válaszadók legalább negyede a polgári jogok, a fegyvertartási politika, az abortuszjogok és a munkaügyi politika kérdéseit elég fontosnak nevezte ahhoz, hogy az erőszak „a helyzettől függően indokolt lehet” – írja a CBS.

Visszatérne Hillary Clinton?

A 2016-os demokrata elnökjelölt újra interjúkat kezdett adni, amely néhány amerikai politikai elemzőt abszurd Mi lenne ha? forgatókönyvekre ihletett. Hajdú Tímea véleménycikke.