Az amerikai hadsereg puccsától tartanak a 2024-es elnökválasztás után

Az amerikai Capitolium-i lázadás évfordulójának közeledtével három nyugalmazott amerikai tábornok arra figyelmeztetett, hogy a 2024-es elnökválasztás után újabb lázadásra kerülhet sor, és azt ezúttal a hadsereg kezdeményezheti.

A tábornokok – Paul Eaton, Antonio Taguba és Steven Anderson – a Washington Post közelmúltban megjelent véleménycikkükben fejtették ki álláspontjukat.

„Kiráz a hideg minket a gondolattól, hogy legközelebb sikerülhet a puccs”

– írták.

Paul Eaton, az amerikai hadsereg nyugalmazott vezérőrnagya és a VoteVets vezető tanácsadója a hét elején beszélt az NPR-en erről Mary Louise Kellyvel.

Az alábbiakban a beszélgetés legfontosabb részei következnek.

Hogyan játszódhat le egy puccs 2024-ben?

Az igazi kérdés az, hogy mindenki érti-e, ki a szabályosan megválasztott elnök? Ha ez nem egyértelmű, akkor ez megfertőzheti az amerikai hadsereg bármely szintjét.

Ezt láthattuk, amikor 124 nyugalmazott tábornok és admirális aláírt egy a 2020-as választást vitató levelet. Aggódunk emiatt.

Szeretnénk, hogy a hadseregünk jobban felkészüljön egy vitatott választásra, ha ez 2024-ben bekövetkezne.

Mennyire aggódik?

Én úgy látom, hogy egy puccsnak alacsony a valószínűsége, de nagy a hatása. Ez egy olyan eshetőség, amelyre fel kell készülnünk.

A hadseregben sok hadijátékot játszunk, hogy kiderítsük, mi minden történhet.Talán hallott már az „Transition Integrity Project”-ről, amely körülbelül hat hónappal a legutóbbi választások előtt zajlott. Négy forgatókönyvet játszottunk végig. Amit nem játszottunk el, az egy kompromittálódott amerikai hadsereg volt – igaz nem olyan mértékben, mint amilyen mértékben az Egyesült Államok ma megosztott (a republikánusok 39%-a nem hajlandó elfogadni Bident elnöknek).

Bin Ladent megölő Navy SEAL kommandós: „A legnagyobb probléma a megosztottság”

O’Neill terrortámadás 20. évfordulóján arra szólította fel az amerikaiakat, hogy találják meg a közös hangot, és álljanak egységesen ki a közös amerikai értékek mellett.

Ezért azt javasoljuk, hogy ezt a konkrét forgatókönyvet egy jövőbeli, jóval 2024 előtt megrendezendő hadgyakorlaton tárgyalják meg.

Képes-e a Pentagon jelenlegi vezetése kezelni ezt?

Biztos vagyok benne, hogy az Egyesült Államok és a hadseregünk legjobb férfiai és asszonyai kiválóan fognak teljesíteni.

Csak nem akarom, hogy a kétség, amely az Egyesült Államok lakosságát megfertőzte, megfertőzze a hadseregünket is.

Mit kellene tennie a hadseregnek?

Volt egy beszélgetésem egy velem egykorúval, és az állampolgári ismeretek óráról, a szabad művészetek oktatásáról és az amerikai alkotmány filozófiai alapjainak kialakításáról beszélgettünk.

Úgy gondolom, hogy ezeket újra kellene tanítani, hogy minden egyes felnőtt amerikai valóban megértse az Egyesült Államok alkotmányát.

Hogyan jutottunk oda? Hogyan fejlődött ki? Mit akartak az elődeink? Ez egy fontos része az oktatásnak, amelyet szerintem újra kell tanítanunk.

Az a tény, hogy január 6-án teljesen felkészületlenül ért bennünket – katonailag és rendészeti szempontból is -, számomra érthetetlen. A hadsereg civil ellenőrzése szent és sérthetetlen az Egyesült Államokban, és ezt a pozíciót meg kell erősítenünk – mondta Eaton.

Hillary Clinton: Ha Trump fog győzni 2024-ben, akkor vége a demokráciának

Hillary Clinton, a 2016-os elnökválasztáson vereséget szenvedett demokrata párti elnökjelölt szerint az amerikai demokrácia végét jelentené, ha Donald Trump korábbi republikánus elnök újra indulna az elnökségért és megválasztanák őt 2024-ben, különösen, ha a Republikánus Párt többségbe kerülne a képviselőházban és a szenátusban is.