Lelőtték a zsinagógai túszejtőt, kiszabadultak a túszok

Lelőtték a rendőrök azt a fegyveres férfit, aki szombaton túszokat ejtett a Texas állambeli Colleyville zsinagógájában – közölték helyi hivatalos források újságírókkal.

A férfi négy embert, köztük a rabbit ejtette túszul a zsinagógában, egyikőjüket több mint hat óra után szabadon engedte. A többi túszt órákkal később szabadította ki az FBI különleges egysége, sajtóforrások az akciót kísérő fegyverropogásról és vélhetően villanógránátok okozta robbanásokról számoltak be.

Greg Abbott texasi kormányzó Twitteren arról tájékoztatott, hogy a kiszabadult túszok jól vannak.

A tettes helyi idő szerint szombat délelőtt hatolt be a zsinagógába, ahonnan online élőben közvetítették a szertartást. A férfi a túszok elengedéséért cserébe egy Aisha Siddiqui nevű pakisztáni származású nő szabadon bocsátását követelte. Siddiquit 2010-ben egy amerikai bíróság 86 év börtönbüntetésre ítélte, amiért Afganisztánban amerikai katonákat és FBI-ügynököket próbált megölni, és egy Colleyville-hez közeli szövetségi börtönben tölti büntetését.

🅻-🆃🅴🅰🅼 on Twitter: „⭕️🇺🇸#UnitedStates/#Texas:Exclusive 📹 video of WFAA-TV shows the moment when the SWAT teams enter the #Colleyville synagogue to neutralize the suspect pic.twitter.com/aGgCpt46oy / Twitter”

⭕️🇺🇸#UnitedStates/#Texas:Exclusive 📹 video of WFAA-TV shows the moment when the SWAT teams enter the #Colleyville synagogue to neutralize the suspect pic.twitter.com/aGgCpt46oy

Egyes sajtóforrások szerint a túszejtő Siddiqui testvére volt.

A hatóságok mindössze azt közölték, kiderítették a férfi személyazonosságát, ám azt egyelőre nem fedték fel a sajtó előtt. Matt De Sarno FBI-ügynök újságíróknak azt mondta, semmi nem utal arra, hogy a férfi szándékosan a helyi zsidó közösség ellen készült volna támadásra, és úgy vélte, további fenyegetés veszélye nem áll fenn.

A nyomozás nagy erőkkel folyik.

Az ügyet figyelemmel követte Joe Biden amerikai elnök és Naftali Bennett izraeli miniszterelnök is.

Fegyveres ejtett túszokat egy texasi zsinagógában

Az FBI SWAT csapata a helyszínen van, a Fehér Ház is figyelemmel kíséri a helyzetet.