Brit állampolgár volt a texasi zsinagóga túszejtője

A brit kormány megerősítette, hogy a texasi zsinagógában túszokat ejtő férfi brit volt, személyazonosságának egyéb részletei még nem ismertek.

A brit kormány vasárnap megerősítette, hogy brit volt az a férfi, aki szombaton túszul ejtett négy embert egy texasi Colleyville-i zsinagógában.

Az Egyesült Királyság Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatalának szóvivője a Sky Newsnak elmondta, hogy a tisztviselők „tudomással bírnak egy brit férfi haláláról Texasban, és kapcsolatban állnak a helyi hatóságokkal”.

Korábban a túszejtőről a Jewish Breaking News azt írta, hogy egy 44 éves brit muszlim volt, aki nemrég utazott az Egyesült Államokba, de ezt nem erősítette meg egyenlőre más hírforrás.

Jewish Breaking News on Twitter: „The suspect in the hostage at the Colleyville synagogue was killed by SWAT. He was a 44 year old Muslim British citizen who recently traveled to the US. / Twitter”

The suspect in the hostage at the Colleyville synagogue was killed by SWAT. He was a 44 year old Muslim British citizen who recently traveled to the US.

A támadó személyazonosságáról, aki szombaton órákon át túszként tartotta fogva a zsinagóga rabbiját és három társát, egyelőre keveset tudni. A hatóságok nem hozták nyilvánosságra a nevét, bár azonosították. A férfi a helyszínen meghalt, bár nem világos, hogy a túszokat kiszabadító kommandósok végeztek-e vele, vagy önkezűleg vettek véget az életének.

Mivel a férfi egy ponton állítólag „testvérének” nevezte Aaifa Siddiquit, egyes első jelentések tévesen arra következtettek, hogy a testvére volt.

Siddiqui egyik testvérének, Muhammad Siddiquinak az ügyvédje azonban azt mondta, hogy nem Siddiqui volt a zsinagógában lévő férfi. Az ügyvéd, John Floyd, a CAIR, a muszlim jogi érdekvédelmi csoport houstoni tagszervezetének elnöke. A CAIR és a „Free Aafia-mozgalom” szombaton elítélte a túszejtést.

Ki az a Lady al-Kaida, akinek a texasi túszejtő a szabadon bocsátását követelte?

Az Egyesült Államokban több diplomát szerzett agykutató, Aafia Siddiqui egykor a legkeresettebb terroristák közé tartozott.