Elítélték a Poway-i merényletben megsebesült rabbit

Egy bíró 14 hónap börtönbüntetésre ítélte azt a rabbit, aki 2019-ben a kaliforniai Powayben elkövetett antiszemita lövöldözésben elvesztette az egyik ujját, mert szerepet vállalt egy adócsalásban — írja a Jewish Telegraphic Agency.

Goldstein, aki 2020-ban bűnösnek vallotta magát adócsalásban, és társainak 2,8 millió dollár kártérítést kell fizetniük.

A keddi ítélethirdetéskor az ügyészség és a védelem egyetértett abban, hogy Yisroel Goldstein rabbinak csak házi őrizetet kellene kapnia.

„Nemcsak egyedül követte el ezt a bűncselekményt, hanem több embert is magával rántott”

– mondta Cynthia Bashant, az amerikai kerületi bíróság bírája Goldsteinnekl a San Diego Times-Union értesülése szerint.

„Azt hiszem, fontos, hogy üzenetet küldjünk a közösségnek, és azt hiszem, fontos, hogy üzenetet küldjünk neked”

– tette hozzá a bíró az ítélet indoklásában.

Csalás miatt börtönbe kerülhet a hős amerikai rabbi

Tavaly a világ egyik legismertebb rabbijává vált egy kaliforniai terrortámadást túlélt vallási vezető, most akár hosszú évekre is börtönbe kerülhet.

A csalás keretében, amely után a szövetségi ügynökök már jóval a 2019. áprilisi, egy halálos áldozatot követelő antiszemita merénylet előtt nyomoztak, az adományozók pénzt küldtek Goldstein zsinagógájának támogatására, de aztán

az adomány nagy részét visszakapták, így az adományozó adókedvezményt érvényesíthetett.

Goldstein rabbi a merénylet után még az ENSZ-ben is beszédet mondott, de azután visszavonult, és a zsinagóga vezetését a fiára bízta hét hónappal azután, hogy szembeszállt egy fegyveressel, aki 2019. április 27-én, Pészáh utolsó napján behatolt a zsinagógába.

A Chábád New York-i központja elhatárolódott Goldsteintől, és felmentette őt feladatai alól, miután megtudta, hogy vizsgálat folyik ellene.

Múlt héten a szövetségi bíróság másodfokon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte azt a férfit, aki a 2019-es támadásban megölt egy nőt és megsebesített három másikat.

Tényleges életfogytiglanit kapott a Poway-zsinagóga lövöldözője

Sokan halálbüntetésre számítottak, de a férfi beismerő vallomását enyhítő körülménynek vette a bíróság.