Csalás miatt börtönbe kerülhet a hős amerikai rabbi

Tavaly a világ egyik legismertebb rabbijává vált egy kaliforniai terrortámadást túlélt vallási vezető, most akár évekre is börtönbe zárhatják.

Jiszroel Goldstein rabbi a kaliforniai Poway Chábád zsinagógában tavaly tavasszal

élte túl azt a fegyveres támadást, amelyben maradandó kézsérülést szenvedett.

A közössége elleni terrortámadás után egycsapásra világhírűvé lett rabbi reakciója az eset után nagy feltűnést keltett mindenhol: beszédet mondhatott többek között a Fehér Házban és az ENSZ-ben is. 2019 novemberében úgy döntött, visszavonul, és zsinagógája vezetését fiára hagyta.

A Daily Wire most arról cikkezik, hogy a héten Goldstein nyugalmazott rabbi egy bíróságon bűnösnek vallotta magát több millió dollár értékű adócsalási ügyben. Akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatják,

habár szakértők szerint valószínűbb, hogy az együttműködés miatt a férfinek ezzel nem kell majd számolnia.

A nyomozóhatóságok megállapították, hogy Goldsten, aki 1986-ban alapította San Diegoban található közösségét, azt a módszert alkalmazta, hogy a több milliós adományok után hamis számlákkal próbálta megtéveszteni az adóhatóságot.

Az adományozóinak állami adóvisszatérítési lehetőségét játszotta ki ezzel.

A rabbi a hosszú évek során több tucatnyi alkalommal próbálkozott hamis számlákkal. Goldstein azt is beismerte, hogy közel negyedmillió dollárral rövidített meg olyan — adófizetők pénzén fenntartott — állami és megyei hivatalokat mint például Kalifornia kormányzójának hivatala vagy az Állami Sürgösségi Helyzeteket Kezelő Ügynökség.

Visszavonul a kaliforniai lövöldözésben megsebesült rabbi

Goldstein rabbi még az ENSZ-ben is beszédet mondott a merénylet után, most azonban úgy döntött, visszavonul, és a zsinagóga vezetését a fiára bízza.