Antiszemitizmus elleni háborút hirdettek az ENSZ-ben

Bár az ENSZ nem hivatalos közgyűlésén, de így is a világ figyelmének központjában szólítottak az antiszemitizmus elleni közös küzdelemre a múlt héten soktucatnyi ország képviselői.

Itt az idő, hogy szembeszálljunk a szembetűnő gyűlölet-cunamival, és az egész világon manapság érzékelhető erőszakkal

— fogalmazott António Guterres az ENSZ főtitkára, aki beszédében hangsúlyozta: a neonácik és fehér felsőbbrendűséget hirdetők felbátorodása világosan jelzi a rasszista üzenetek vonzerejét. Hozzátette, éppen ezért indított útjára egy ENSZ programot a gyűlöletbeszéddel szemben.

Ha nem állunk szembe a gyűlölettel, akkor az kárt tud okozni demokratikus értékeinkben, a társadalmi stabilitásban és a békében.

— tette hozzá a főtitkár, aki szerint a közösségi média hatalmas arányban osztja meg és démonizálja az egyéneket, mindenféle felelősség nélkül, gyakran nőket, kisebbségeket és a legelesettebbeket támadva.

Az eseményt Izrael ENSZ-nagykövete, Danny Danon szervezte, a The Jerusalem Post beszámolója szerint 90 ország diplomatája vett részt az ülésen, amelyre százak érkeztek az amerikai zsidó közösségekből is.

A Pittsburhben és Powayban hallott hangok nem hagyják, hogy tétlenek maradjunk. Úgy kell viszonyulnia a világnak az antiszemitizmus eltörléséhez, mint egy modern háborúhoz. Több fronton kell támadni

— fogalmazott a zsidó állam küldötte, aki programot is hirdetett a küzdelemhez. Szerinte az ENSZ-nek antiszemitizmus-ügyi különmegbízottat kellene delegálnia a feladathoz, és felügyelnie és törölnie szükséges az interneten található zsidóellenes tartalmakat.

A közel kétórás tanácskozás egyik vezérszónoka az a rabbi volt, akit két hónappal ezelőtt lőttek meg saját zsinagógájában.

Kórházból üzent a kaliforniai merényletben meglőtt rabbi

„Minden zsidónak szeretnie kell egymást!” – hangsúlyozta a rabbi, aki a támadás során két ujját elveszítette.

Jiszroel Goldstein rabbi érzelmes, megindító beszédében kijelentette, hogy az antiszemitizmus nem zsidó probléma, hanem az egész világ gondja, és az ellene folyó küzdelem nem más, mint a jövő civilizációja érdekében folytatott harc. 

Bogyay Katalin, Magyarország ENSZ nagykövete is felszólalt a rendezvényen. Beszédében azt emelte ki, hogy a kormányok felelősek a nemzeti, nemzetiségi, vallási és nyelvi kisebbségek és közösségek védelméért az előítélettel, gyűlölettel és a közösség elleni izgatással szemben. Hangsúlyozta, hogy Magyarország kormánya büszke az antiszemitizmussal szemben általa alkalmazott zéró tolerancia politikájára. Hozzátette, az Alaptörvény által megállapított, szabad véleménynyilvánításhoz való jog nem használható semmilyen nemzeti, nemzetiségi faji vagy vallási közösség méltóságának a veszélyeztetésére. A nagykövet asszony a zsidóellenességgel folytatott küzdelem kulcsát az oktatásban és a tudatosság növelésében határozta meg.

A gyűlöletbeszéd a polgártársaink jogaival, méltóságával és egyenlőségével szembeni tiszteletlenség. Félelemet kelt a társadalmainkban és azzal fenyeget, hogy erőszakra való felbujtásig, illetve erőszakos szélsőségességig vezet

— fogalmazott Bogyay Katalin.