Kórházból üzent a kaliforniai merényletben meglőtt rabbi

„Minden zsidónak szeretnie kell egymást!” – hangsúlyozta a rabbi, aki a fegyveres támadás során két ujját elveszítette.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szombaton egy tizenkilenc éves fehér férfi tüzet nyitott az imádkozókra a dél-kaliforniai Poway zsinagógájában. A lövöldözéskor mintegy száz ember lehetett az épületben, akik a Pészah záróünnepségén vettek részt. A hatóságok tájékoztatása szerint a halálos áldozat Lori Gilbert Kaye 60 éves nő. Egy 8 éves izraeli kislány és 34 éves nagybátyja, valamint a közösség rabbija megsebesült a lövöldözésben, és két ujját elveszítette.

Gyilkos merénylet egy kaliforniai Chabad zsinagóga ellen

Donald Trump valószínűnek nevezte, hogy „gyűlöletből fakadó bűntettről” van szó.

A történtek kapcsán Donald Trump is részvétet nyilvánított a közösség felé, és hétfőn telefonon kereste fel a zsinagóga vezetőjét, Yisroel Goldsteint, a Chábád vezető rabbiját.

Szerinte a rabbi „nagyszerű fickó, aki másokon akart segíteni.”

Trump: „nagyszerű fickó” a zsinagógai támadásban megsérült rabbi

Az amerikai elnök telefonon nyilvánított részvétet Goldstein rabbinak, aki a polwayi zsinagógai lövöldözésben sérült meg.

Tegnap délután végső nyugalomra helyezték a merényletben meggyilkolt Lori Gilbert-Kaye-t. A támadás három sérültje és az egész közösség előtt hosszú út áll a gyógyulásig. Yisroel Goldstein rabbi sérülése ellenére is erős, és több ízben nyilatkozott, üzenetet küldve a világ zsidóságának.

„Ha az ujjaimra nézek, mindig emlékezni fogok arra, hogy milyen sérülékenyek vagyunk, és arra is, hogy milyen nagy hősöknek kell lennünk…”

— fogalmazott a rabbi, akinek további történetét és gondolatait a zsido.com idézi:

Szombaton, Pészah utolsó napján éppen a háftárá felolvasására készült, „mely a Messiás eljöveteléről beszél, és reményt ad egy szebb jövőre”, amikor a zsinagóga folyosóján találkozott Lorival, aki a közösség régi és tevékeny tagja volt. A nehéz időket élő tagoknak bárcheszt és virágot vitt szombatra, és ott segített, ahol csak tudott.

„Mindene volt a cheszed – a mások iránti figyelmesség. Aktivista volt, cselekvő ember. Leírhatatlan katasztrófa történt.”

– mondta rá emlékezve a rabbi.

Saját életét áldozta rabbijáért a zsinagóga-merénylet áldozata

Gilbert Kaye testével fogta fel a zsinagóga rabbijára kilőtt lövedéket

Az asszony az elhunyt hozzátartozókért mondott ima, a jizkor időpontjáról érdeklődött, hogy életében először elmondhassa azt nemrégiben elhunyt édesanyjáért. Pillanatokkal később került sor a támadásra, melyben Lori azonnal meghalt, a rabbi pedig két ujját veszítette el. Amikor az első lövést meghallottam, „megfordultam, hogy lássam, mi történik, és farkaszemet néztem a terroristával, ezzel a gyilkos, gonosz emberi lénnyel”.

„Csoda, hogy élek… a támadó 4 és fél méterre volt tőlem”

– tette hozzá egy másik interjúban, aminek folytatása a zsido.com oldalán olvasható.

http://zsido.com/minden-zsidonak-szeretnie-kell-egymast-a-korhazbol-uzent-a-merenyletben-megserult-rabbi/