Antiszemitizmus miatt vizsgálódnak a német állami hírügynökségnél

A németországi antiszemitizmus elleni küzdelemmel megbízott vezető szövetségi tisztviselő felszólította az ország közszolgálati műsorszolgáltatóját, a Deutsche Welle-t (DW), hogy „részletesen tisztázza” az arab nyelvű szolgálat munkatársai és az arab világban működő médiapartnerei körében a közelmúltban felmerült antiszemita vádakat — írja a The Algemeiner.

Felix Klein – a német kormány antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős megbízottja – a Judische Allgemeine hírportálnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a DW ellen felhozott vádak „jelentősek”.

A hónap elején a Süddeutsche Zeitung (SZ) egy oknyomozó cikkéből kiderült, hogy a DW arab részlegének több munkatársa antiszemita megjegyzéseket tett, illetve antiszemita szervezetekkel állt kapcsolatban. A munkatársak közül többen erőszakosan antiszemita üzeneteket tettek közzé a közösségi médiában.

Még ugyanazon a héten, a Vice német nyelvű kiadásának hasonló vizsgálatát követően a DW bejelentette, hogy nem működik tovább együtt a Roya TV-vel, egy ammani magántulajdonban lévő műholdas csatornával, mivel az antiszemita megjegyzéseket és karikatúrákat terjesztett. A DW egyik magas rangú vezetője azt ígérte, hogy az adófizetők által finanszírozott német műsorszolgáltató „mostantól még kritikusabban fogja belsőleg felülvizsgálni partnerválasztásunkat, különösen az antiszemitizmus és a rasszizmus tekintetében”.

Arra a kérdésre, hogy a DW-nek hogyan kellene kezelnie a partnerei és munkatársai körében felmerülő antiszemitizmus vádját, Klein hangsúlyozta, hogy a közszolgálati műsorszolgáltatót létrehozó törvény előírja, hogy a műsorszolgáltatásnak objektívnek és pártatlannak kell lennie.

„A tudósításnak függetlennek kell lennie, és nem támogathat egyoldalúan egy adott pártot vagy vallási közösséget”

– mondta Klein.

„A gyűlöletkeltő riportok szintén nem megengedettek. Ezt a jogszabály világosan meghatározza”.

Hozzátette, hogy a DW-nek „különleges kötelessége van a közel-keleti konfliktussal kapcsolatban. Itt biztos megérzésre van szükség ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan tudósítson az ellentétes álláspontokról”.

Ami a DW izraeli-palesztin konfliktusról szóló tudósításait illeti, Klein azt mondta, hogy az izraeli politikáról szóló „kritikus tudósítás” elfogadható, de kerülni kell az antiszemita toposzokat.

„Teljesen elfogadhatónak tartom, ha a ciszjordániai további telepek létesítésének engedélyezését kritikusan szemlélik”

– mondta Klein.

„De amikor a zsidó településeket „rákos daganatnak” nevezik, az antiszemita. Ugyanez igaz akkor is, amikor Izrael palesztinokkal való bánásmódját a holokauszthoz hasonlítják”.

A DW ellen felhozott vádakkal foglalkozó független vizsgálóbizottságnak januárban kell jelentést tennie az eredményeiről. A vizsgálatot közösen vezeti Sabine Leutheusser-Schnarrenberger volt szövetségi igazságügyi miniszter és Ahmad Mansour, egy Berlinben élő izraeli arab pszichológus, aki egy államilag finanszírozott kezdeményezést vezet a szélsőségesség és az antiszemitizmus ellen a németországi muszlim bevándorlók körében.

Antiszemita tévével működött együtt a Deutsche Welle

„Mostantól még kritikusabban fogjuk felülvizsgálni a partnerválasztásunkat, különösen az antiszemitizmus és a rasszizmus tekintetében” – ígérte a DW.