Antiszemita tévével működött együtt a Deutsche Welle

A Deutsche Welle (DW) német közszolgálati műsorszolgáltató, felmondta együttműködési megállapodását egy jordániai tévéállomással, arra hivatkozva, hogy az arab média közösségi oldalán antiszemita és anticionista nyelvezet és képek jelentek meg – írja a The Algemeiner.

A DW vasárnap közleményben jelentette be, hogy a továbbiakban nem működik együtt a Roya TV-vel, egy ammani magántulajdonban lévő műholdas csatornával, mert az antiszemita megjegyzéseket és karikatúrákat terjesztett.

A DW egyik magas rangú vezetője azt ígérte, hogy az adófizetők által finanszírozott német műsorszolgáltató „mostantól még kritikusabban fogja belsőleg felülvizsgálni partnerválasztásunkat, különösen az antiszemitizmus és a rasszizmus tekintetében”.

„Őszintén sajnáljuk, hogy nem vettük észre ezeket az undorító képeket”

– mondta a DW terjesztésért felelős ügyvezető igazgatója, Guido Baumhauer a Roya TV által terjesztett antiszemita tartalmakra utalva.

A Süddeutsche Zeitung múlt heti leleplezései után, miszerint a DW arab nyelvű részlegének több munkatársa antiszemita megjegyzéseket tett, illetve antiszemita szervezetekkel állt kapcsolatban, a Vice külön vizsgálata a Roya TV-nél – amely a DW-vel közösen készít arab nyelvű talkshow-t – kiderítette, hogy a jordániai adó „évek óta Izrael-ellenes propagandát terjeszt”.

A Vice szerint Izraelt soha nem a nemzetközileg elismert jogi nevén említik a tévében, hanem „a megszállóként” hivatkoznak rá.

Emellett a Hamász és más iszlamista csoportok által indított rakétatámadásokban megölt izraelieket „a megszállás telepeseiként” emlegetik, míg a palesztin halottakat mindig „mártíroknak” nevezik.

Bocsánatot kér a Deutsche Welle a Magyarországot lejárató riportfilmjéért

Elnézést kért a budai Vár felújításával kapcsolatos lejárató filmjéért a Deutsche Welle.

A Roya TV-vel való kapcsolat megszakítása 180 fokos fordulatot jelent a DW számára, amely csak tavaly fogadta be a műsorszolgáltatót, mint „az arab világ értékes partnerét”.

2020 májusában a DW főigazgatója, Peter Limbourg Ammánba repült, hogy új együttműködési megállapodást írjon alá a Roya TV vezérigazgatójával, Fares Sayegh-gel, és hogy átadja a csatornának a DW szólásszabadságért járó díját.

A Vice kérdésére, hogy ez a szoros kapcsolat hogyan egyeztethető össze a Roya TV Izraelről szóló lázító tudósításaival, a DW szóvivője azt mondta, hogy a német műsorszolgáltató  programigazgatói „semmiképpen sem tartják a Roya TV-t Izrael-ellenségesnek”. Baumhauer ügyvezető igazgató azonban vasárnapi nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy „sajnálja”, hogy a DW erre a következtetésre jutott.

Hétfőn a DW közleményére reagálva a Roya TV vezérigazgatója, Sayegh Sayegh ragaszkodott ahhoz, hogy a csatorna nem antiszemita, csak Izrael-ellenes.

„A rasszizmus minden formája elleni küzdelem, beleértve az antiszemitizmust is, olyan alapvető érték, amelyet nagyra tartunk, ezért határozottan elítéljük a felmerült hamis vádakat, amelyek a DW közleményének kiadásához vezettek”

– mondta Sayegh.

Német kormány: nem biztonságos kipát hordani Németországban

Álláspontot változtatott a német kormány, most már nem javasolja a kipák viselését.