Bocsánatot kér a Deutsche Welle a Magyarországot lejárató riportfilmjéért

Elnézést kért a budai Vár felújításával kapcsolatos lejárató filmjéért a Deutsche Welle – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Budavári Lakosok Szövetsége.

Mint ismert, a német közszolgálati médium nemrég a budai vár felújításáról készített riportot.

Mint azt lapunk is megírta, a film azt sugallta, hogy a felújítás alatt álló budai Vár és a Kossuth tér a szélsőséges nacionalizmus bizonyítéka, ahol az 1944-es állapotok köszönnek vissza, illetve hogy valamilyen oknál fogva a felújítás félelmet kelt a zsidó lakosságban.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség már az ominózus film lejátszása után úgy reagált, hogy a Fokus Europa című műsorba került műsorszám a legsötétebb idők filmhíradóit megszégyenítően manipulatív, a megrendezett jelenetek legfeljebb szappanoperába valók, de egy televíziós magazinműsorba semmiképpen. Azt is közölték, hogy a Magyar Nemzeti Médiaszövetség helyénvalónak tartja ugyan a média sokszínűségét, viszont a médiaszakma alapvető normáinak betartását nemcsak saját tagjaitól várja el, hanem ugyanezt a szakmai elkötelezettséget a Deutsche Welle szerkesztőinek is a figyelmébe ajánlja – írja az Index.

Mint arra más orgánumok mellett lapunk is felhívta a figyelmet, a riport manipulált volt olyan értelemben, hogy a megszólalókat nem tájékoztatták arról, milyen kontextusba helyezik a szavaikat, illetve nem tájékoztatták őket arról, egészen pontosan milyen témában készül a riport.

Ilyen előzmények után érkezett a német televíziócsatorna elnézéskérése az I. kerületi lakosok érdekeit képviselő Budavári Lakosok Szövetsége felszólító levelére, amelyben a civilek felháborítónak nevezték a filmet – idézi az Index.

Christoph Jumpelt, a német közszolgálati televízió vállalati szóvivője közölte, hogy nem állt szándékukban a történelmi összefüggések félreérthető bemutatása, és megjegyezte, hogy időközben a riportfilmet egy szerkesztőségi megjegyzéssel látták el, amelyben igyekeznek világossá tenni, hogy a náci Németország felelős a zsidók százezreinek kényszerített elszállításáért és meggyilkolásáért, így elnézést kérnek, ha a jelentés más benyomást keltett és egyoldalúnak tűnt.

A Deutsche Welle válaszát értékelve a Budavári Lakosok Szövetsége kijelentette, hogy véleményük szerint az egyetlen elfogadható megoldás a videó törlése lehet – zárja cikkét az Index.

A budai várban keresett antiszemitizmust a DW, pedig otthon is söprögethetne

Különös riportot készített a német közszolgálati Deutsche Welle, melyben a budai vár felújítása kapcsán sugallta, hogy tombolna az antiszemitizmus Magyarországon.