A pakisztáni miniszterelnök szerint a tálibok nem tehetnek róla, hogy nem tisztelik a nőket

Heves bírálatokat kapott volt afganisztáni vezetőktől hétfőn Imran Hán pakisztáni miniszterelnök azokért a megjegyzéseiért, amelyeket egy előző napi konferencián tett a nők oktatásáról.

Vasárnap Iszlámábádban az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) külügyminiszterei tartottak rendkívüli tanácskozást arról, hogy miképpen lehet elkerülni Afganisztánban a humanitárius katasztrófát és a gazdaság azonnali összeomlását.

    Hán egy felszólalásában olyan utalást tett, miszerint a pastu nép kultúrájának része a nők távoltartása az oktatástól.

A dpa német hírügynökség szerint a kormányfő ezzel mintha felmentést adott volna az Afganisztánt augusztus óta uraló tálib mozgalomnak azért, hogy korlátozni igyekeznek a lányok oktatását. A hatalomátvétel után a tálibok megtiltották a középiskolás lányoknak, hogy folytassák tanulmányaikat.

A pastu Afganisztán államalkotó népe, és a tálibok túlnyomó többsége pastu.

    Imran Hán beszédében arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy legyen „megértő” a kulturális különbségek iránt.

A kormányfő az egyik elítélő nyilatkozatot Hamid Karzai volt afgán elnöktől kapta, aki arra kérte őt, hogy nem beszéljen az afgánok nevében „ilyen fórumokon”. Azután Amrullah Száleh volt afgán alelnök – aki a tálib hatalomátvétel után külföldre menekült – „visszataszítónak és tudatlanságról árulkodónak” nevezte Hán megjegyzéseit, amelyek szerinte arra utalnak, hogy Iszlámábád tanulatlanságba akarja taszítani az afgán népet, és függővé tenni Pakisztántól.

Pakisztáni miniszterelnök: nem létezik radikális iszlám

A pakisztáni miniszterelnök az ENSZ-közgyűlésen mondott beszédében azt is kijelentette, hogy India úgy viselkedik, mint a náci Németország. 

Mások a közösségi médiában reagáltak elítélően, például olyan fényképekkel, amelyek szerint egy apa rendszeresen több kilométeres távoságra kíséri a lányát iskolába Afganisztánban.

A nemzetközi közösség többször felszólította a tálibokat, hogy tartsák tiszteletben a nők jogait és általában az emberi jogokat, ha kormányuk nemzetközi elismerést akar. Ezenkívül számos más feltétele van az elismerésnek.

    Ugyanezen az OIC-konferencián a pakisztáni kormányfő arra kérte az Egyesült Államokat, hogy vonatkoztassa el az afgán népet a tálib hatalomtól, amikor humanitárius segélyekről van szó, hogy elkerülhető legyen a válság.

A konferencia e fenyegető humanitárius válság enyhítését célzó és az ország gazdasági összeomlását elkerülhetővé tevő ígéretekkel ért véget az AP amerikai hírügynökség tudósítása szerint. Az OIC tagországai megállapodtak abban, hogy humanitárius alapot hoznak létre Afganisztán javára, és ez az Iszlám Fejlesztési Bank égisze alatt fog működni.

Ezenkívül a pakisztáni külügyminiszter közölte: Tom West, az Egyesült Államok különmegbízottja találkozott ott egy tálib küldöttséggel, és közölte a tagjaival, hogy Washington nem szab feltételt az Afganisztánnak nyújtandó humanitárius segélyhez, így a Világbankon keresztül az ország kaphatna 1,2 milliárd dollárnyi segélyt.

Az afgán légierő első női pilótája: „Ne higgyetek a nők jogairól szóló tálib propagandának”

A 29 éves Rahmani elmondta, hogy „a családja és a szülei veszélyben vannak”. Rahmani szülei „a tálibok célkeresztjébe kerültek”, mivel egész karrierje során támogatták őt.